Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският дипломат №1 предупреди да се внимава с "мирните" преговори с Путин

Джеймс Клевърли - външен министър на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Мирните преговори с руските войски в Украйна могат да бъдат използвани от Владимир Путин да презареди армията си преди да започне нова атака, предупреждава британският министър на външните работи Джеймс Клевърли.

В интервю за "Дейли телеграф" Клевърли заявява, че има риск прекратяването на огъня да се използва от Путин за обучение на допълнителни войски, производство на повече боеприпаси и превъоръжаване на бойните части.

Предупреждението на Джеймс Клевърли идва след като американският президент Джо Байдън заяви, че е готов да разговаря с Владимир Путин, стига той откровено да иска да се сложи край на войната.

Френският президент Еманюел Макрон също изрази готовност да говори с руския лидер в опит да се предотврати по-нататъшна ескалация на конфликта и да се постигнат конкретни резултати като гарантирането на сигурността на атомните централи.

Британският външен министър, който бе на среща с колегите му от НАТО в Букурещ, обаче изрази сериозни съмнения за проявата на "добра воля" от страна на Путин.

Поставяйки в кавички думата "мирни" за преговорите, Клевърли предупреждава, че светът трябва да бъде много внимателен към подобни инициативи на Путин.

Ако руснаците използват прекратяването на огъня само за превъоръжаване, то последиците ще бъдат още по-жестоки, допълва Клевърли.

Той отбелязва също, че Владимир Путин има изработена формула на действия, защото се е предполагало, че агресията срещу Грузия, Крим и Източна Украйна ще бъдат единични актове, а на практика се превръща в норма на поведение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени