Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тибор Дежефи: ЕС се научи как да се справя с Орбан

Брюксел започна да има по-твърда позиция спрямо Унгария, смята той

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгария е изправена пред възможно замразяване на 7,5 милиарда евро от Европейския съюз.

Еврокомисията обяви, че правителството на Виктор Орбан не е изпълнило обещанието за реформи в борбата срещу корупцията. В сряда Комисията потвърди препоръката си за замразяване на кохезионни евросредства за Унгария с аргумента, че предложените от Орбан и партията му ФИДЕС 17 мерки не са достатъчни.

Освен това обаче Брюксел одобри плана на Унгария за възстановяване от Ковид на стойност близо 6 милиарда евро. Унгария беше единствената страна-членка, която очакваше одобрение.

За неволите на Виктор Орбан и на унгарците коментар в предаването "Събота 150" направи Тибор Дежефи - професор социолог от Будапеща и член на Европейския съвет за външна политика:

"Унгария не успя адекватно да приложи централните аспекти на необходимите 17 реформи, за които пое ангажимент" - това обявиха от Еврокомисията при решението да се потвърди замразяването на еврофондове. Къде не успя Виктор Орбан, защо предприетите реформи не убедиха Брюксел в истинско намерение за борба с корупцията?

"Това не е много ясно. Ясно е, че първо имаше 17 условия, а сега вече има 27 препятствия, така да се каже. Другото е, че Европейската комисия изисква законови и институционални реформи и Орбан, който наистина не зачита декадентския Запад и тежката бюрокрация на Европейския съюз, винаги се смята за по-умен от тях, направи реформите по начин, който смяташе, че ще е достатъчен.

Един от недостатъците е липсата на гражданско участие в антикорупционния орган. Премиерът възложи управлението на човек от Министерството на външните работи, който отговаря за европейските въпроси. И аз да бях на мястото на Европейския съюз, и аз нямаше да съм доволен, че човек от правителството е начело на борбата с корупцията".

Но Комисията одобри плана за Унгария за възстановяване от Ковид-19 на стойност почти 6 милиарда евро. Не прилага ли Брюксел вече добре познатата политика да държи в едната ръка тояга, а в другата морков? И не се ли доказа вече, че този подход не винаги дава резултат?

"Очевидният отговор е, че времето ще покаже. Но разбрах, какво намеквате с въпроса - че Европейският съюз досега не беше много ефективен в опитите си да накара Будапеща да спазва нормите. Това е така със сигурност, но времевият хоризонт е много важен в тази ситуация. Последните 12 години бяха години на непрекъсната фрустрация за Европейския съюз. Но през това време Брюксел учеше уроците си от действията и тактиката на Орбан.

И дори без войната в Украйна, без да омаловажавам значението й, мисля, че Брюксел постепенно започна да има по-твърда позиция спрямо Унгария.

Точно така е - имаме ситуация на тояга в едната ръка, а в другата - морков. Става въпрос за голямо количество пари, но дали ще ги получим зависи от поведението ни през следващите месеци. Това обаче е единственият начин да преговаряш с Орбан. В противен случай - той обещава каквото трябва, взема парите и не изпълнява обещаното".

Горещият картоф остава в ръцете на европейските лидери. Препоръката на Европейската комисия ще бъде гласувана първо на Съвет на европейските финансови министри във вторник, после ще стигне и до посланиците на ЕС, а решение може да има накрая едва на лидерската среща през декември. Тогава ще се изисква квалифицирано мнозинство, което предполага Орбан да има изградена коалиция от съюзници сред страните-членки. Има ли съюзници той сега и кои са те?

"Дори да привлече Италия, той изгуби подкрепата на Словения. Партньорите му от Вишеградската четворка - Чехия, Словакия, и особено Полша, която го правеше досега, не биха го подкрепили автоматично. Но дори ако поляците още му бяха съюзници, той пак нямаше да има достатъчно гласове, за да преодолее вот с квалифицирано мнозинство. Европейските лидери най-вероятно ще потвърдят препоръката на Европейската комисия, точно заради новото правило за гласуване".

Но за ключови решения в Европейския съюз все още се изисква единодушие на страните-членки. Чешкото председателство продължава да се опитва да убеди унгарското правителство да отмени ветото си за пакета помощ за Украйна на стойност 18 милиарда евро, за данъка върху многонационалните компании. Не изпадаме ли в ситуация на задкулисно търгуване? И няма ли Орбан да се възползва от правото си на вето по други решения?

"Да, точно това се случва и то винаги при закрити врата. Официално винаги са казвали, че няма връзка между отделните гласувания и всичко се основава на морални принципи. 

Но, както казах, Европейският съюз по типичния за него бавен, пълен с бюрокрация, но непоклатим начин се научи как да се справя с Виктор Орбан. Последните новини са, че чешкото председателство иска да промени нещо много важно -  поредността на гласуванията. Предвиждаше се първо да се гласува по случая с Унгария, след това за помощта за Украйна и накрая за данъка върху многонационалните корпорации. А ротационният председател иска първо да се гласува за Украйна и за данъка и чак след това за Унгария. Така Орбан няма да има разменна монета, макар че очевидно използва всички средства, за да получи тези пари".

Виктор Орбан използва правото си на вето не само в Европейския съюз, но и в НАТО - именно Будапеща наложи вето на участието на украинския първи дипломат Дмитро Кулеба в срещата на външните министри на НАТО тази седмица в Букурещ. Само две държави все още не са ратифицирали присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса - Турция и Унгария, макар че беше даден сигнал, че унгарският парламент ще гласува в началото на идната година.

"Това е големият проблем - връзките на Орбан с Путин и различната му политика спрямо Русия. Има много неща, които е трудно да бъдат обяснени - например, когато Европейският съюз искаше да включи в санкционния списък руския патриарх Кирил. Унгария не е православна държава, има много малко православни християни и не религията е обяснението, но Будапеща наложи вето на включването на патриарх Кирил в черния списък.

Има два лагера - единият твърди, че Путин държи Орбан с нещо и го изнудва, плаща му или просто го разиграва и затова Орбан защитава руските интереси в Европейския съюз.

Другият лагер смята и мисля, че тази теза може да се оспорва, че Орбан си играе с големите сили и не е тотално зависим от Русия. 

Трудно е да се каже кое от двете е вярно, но е очевидно, че Орбан не е част от обединения европейски фронт срещу Русия, а следва свой собствен път както с реторика, така и с налагане на вето и при вземането на решения.

Например, ако гледате унгарската обществена телевизия, която е контролирана от ФИДЕС, ще чуете руският наратив за украинците, които, видите ли, провокират и извършват военни престъпления, а руснаците просто се бранят. Правят нещо напълно абсурдно! Орбан усеща, че прекрачва границата и затова точно преди седмица изпрати президента Новак в Киев да се срещне със Зеленски".

Някои обясняват случващото се със зависимостта на Унгария от Русия за петролни и газови доставки, но ако погледнем какво се случва - дипломатическият състав на руското посолство в Будапеща се увеличава - от 46 души миналата година сега те са 56. Миналия месец на украинско-унгарската граница беше заловен руски шпионин, който се е опитал да изнесе в Унгария с флашка секретни данни от Украйна. Синът на Сергей Наришкин - директора на руското външно разузнаване, има унгарско гражданство. Не се ли превръща Унгария в център и начална точка за руските тайни операции в Европа?

"От една страна няма как да се отрече, че руското посолство в Унгария има двойно повече дипломати от тези във Варшава и техният брой не само, че не намалява от началото на войната, но дори се увеличава. И не става дума за секретарки. Гарантирам ви го!

Това е проблем, но искам да ви припомня какво стана с руската намеса в изборите в Съединените щати. Това може да става от всяка точка по света. Със сигурност Унгария е използвана за подобни цели - в продължение на 5 или 6 години имахме ужасната практика да продаваме унгарски паспорти на руснаци и на китайци. Точно по този начин и Андрей Наришкин взе унгарски паспорт - просто трябваше да купи държавни облигации. Разкрито беше, че са платени големи комисионни на началника на премиерския кабинет - Антал Роган".

Как управляващите в Унгария обясняват публично препоръката на Европейската комисия да замрази част от евросредствата?

"Случва се нещо много дразнещо. Разбира се, в Унгария нещата стоят по-различно. Орбан контролира 80 процента от медиите и всички те тръбят: "Да, имаме велики успехи, но опозицията са предатели и торпилират еврофондовете". Не харесвам сравнения с Хитлер и Сталин, но тези пропагандни похвати са същите като на Гьобелс.

Когато Еврокомисията обяви решението си, Орбан каза: "Всичко ще е наред". Но само две седмици по-късно - в деня, в който беше потвърдено това решение, стана нещо странно. Обявиха, че уволняват 8 учители. Трябва да знаете, че заплатата на един преподавател в Унгария е по-малко от 400 евро, което е изключително ниско заплащане. Не само в сравнение с учителските заплати в други еврочленки, но и с парите, които получават унгарците с други професии. За преподавателите в началните училища стачките са забранени и те прибягват до гражданско неподчинение с протестни демонстрации, които продължават вече трети месец.

Който и унгарски сайт да отворите, Telex напримeр - най-големия независим новинарски портал - ще видите, че по повод уволнението на 8-те учители има 15 статии за стачки и седящи протести в редица училища, а някъде чак на дъното на страницата - кратка, но точна статия за 7-те и половина милиарда евро, които бяха замразени от Еврокомисията.

Някои хора виждат в това брилянтна политическа манипулация от страна на Орбан. Аз не бих отишъл толкова далеч, но е очевидно, че се използват всякакви възможни техники". 

Инфлация от над 20 процента, недостиг на горива, частична отмяна на антиифлационни мерки - всичко това показва, че икономическото състояние на Унгария никак не е добро. Да, така е и в цяла Европа, но в тази тежка криза колкото и добре да владееш обществения наратив, хората търсят решения, а не популизъм. Колко още ще успява Орбан да се спасява с манипулативни тактики на "твърдия лидер", който храбро се опълчва на брюкселските бюрократи? Или войната в Украйна ще промени всичко и ще дойде ред на нови политици?

"Това е голямата дилема тук. Инфлацията е 20 процента, но при хранителните продукти е дори над 50 на сто и всички я усещат. Но всичко опира до това кой ще излезе виновен накрая. При Орбан - с цялата му медийна империя, с всичките му фанатични последователи - не е важно какво усещат хората и дали се справят в кризата, а кого да обвинят.

Орбан прави всичко, за да прехвърли вината върху опозицията, която е много слаба, върху Сорос и Европейския съюз. Ако се разходите по улиците на Будапеща, ще видите огромни билбордове с бомби и бихте си помислили, че това са бомбите, които падат върху Украйна. Неее, тези бомби са символ на санкциите. "Европейският съюз ни бомбардира със санкции", е посланието.

Не ми се иска да го казвам, но излиза, че реалността не е толкова важна. Смущавам се, когато ме попитат чуждестранни журналисти защо унгарците вярват на всичко това. Социолог съм и би трябвало да имам отговор. Ясно е, че Орбан е много изкусен в това, което предлага, но просто нямам обяснение защо и търсенето за стоката му е толкова голямо".

Интервюто чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна