Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри реакции в България след "не" от Нидерландия за Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Решението на Нидерландия да блокира приемането на България в Шенгенската зона без граничен контрол предизвика остри реакции в България.

"Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!", написа в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев. Той припомня, че трима български полицаи са загинали досега при охраната на външната граница за Европейския съюз.

Според Радев премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо е внушил, че тази граница би могла да бъде премината срещу 50 евро.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също критикува решението на нидерландското правителство да блокира приемането на България в Шенгенската зона. 

Като "изключително обидно" определя това министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

В своя писмена позиция той заявява, че България полага "изключителни", по думите му, усилия за гранична охрана, и посочва становището на Европейската комисия, според която България отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство.

Според министъра на правосъдието Крум Зарков Нидерландия действа "необосновано от техническа, юридическа и политическа гледна точка". Пред Би Ти Ви Зарков изрази недоумение от решението, тъй като, според него, България е направила достатъчно да убеди нидерландското правителство, че изпълнява Шенгенските изисквания.

"Говорихме с холандците много пъти, отговаряхме на всеки един от техните въпроси. И сега изведнъж техният премиер министър с такива недопустими внушения взе това крайно решение. Това поведение е изцяло за сметка на Нидерландия в момента", каза Крум Зарков.

С реакции излязоха и лидери на политически сили.

Във Фейсбук съпредседателят на “Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че преди седмица е разговарял с премиера на Нидерландия, пред когото е настоял да бъдат отчетени предпирети от България стъпки и поетите ангажименти за върховенство на правото и решителна борба с корупцията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, също във Фейсбук, посочва "Шенген" като една от малкото обединяващи теми и призовава политическите сили заедно да защитят националния интерес.

Парламентарната група на коалиция "Български възход" ще внесе предложение в НС да задължи министър-председателя да гласува против всички предложени инициативи и назначения на Кралство Нидерландия, като реципрочна мярка на "политиката на сегрегация", прилагана към България.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се въздържа от директни публични критики към Нидерландия. Той  обяви във Фейсбук, че е водил, както го нарича, "откровен разговор" с австрийския канцлер Карл Нехамер, пред когото изразил надежда, че българските власти ще дадат отговори на всички въпроси и "да успокоят основателните притеснения на Австрия и на някои други държави-членки".

Според главния прокурор Иван Гешев, няма причина да не бъдем приети в Шенген. 
"Но преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи. Не защитаваме заедно навън националните ни интереси“ - така Иван Гешев отговори на въпрос защо страни от ЕС се противопоставят на присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Вчера Нидерландия заяви, че решението ѝ да не подкрепи присъединяването на България към Шенгенската зона не е политическо, а се основава на факти и може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

В същото време Хага ще даде зелена светлина за приемането на Румъния в зоната без граничен контрол.

Разширяването на Шенгенското пространство е включено в дневния ред на предстоящата на 8 декември среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз. Освен България и Румъния, кандидат е и Хърватия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна