Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има интерес от включването на все повече страни в еврозоната, защото там разходите ще стават повече, отколкото ползите"

Доц. Григор Сарийски: Хората са масово настроени против влизането в еврозоната, трябва да се чуе гласът им

"Влизането в еврозоната означава това – предавате ключа от квартирата, в която си държите парите, във Франкфурт"

Григор Сарийски
Снимка: Александра Михайлова

"Целият този 33-годишен преход не беше, за да имаме просто пазар, а идеята да не се налагат някакви централизирани решения от едни отговорни другари, които да ги спускат за сведение и изпълнение, и че хората трябва под някаква форма да участват в управлението."

Това мнение изрази в интервю за БНР икономистът от БАН доц. Григор Сарийски. 

България е единствената страна, която липсва в европейските списъци на държави, в които са били проведени референдум за влизане в ЕС или в еврозоната, каза той.

Хората са масово настроени против влизането в еврозоната, затова трябва да се чуе гласът им – подобно решение ще определя съдбата на поколения българи, мотивира доц. Сарийски инициативата за референдум за въвеждане на еврото, която той оглави.

За целта трябва да се съберат 400 000 валидни подписа за 3 месеца, за да може Народното събрание да организира такъв референдум.

"Ще започнем да плащаме членски внос. В "клуба на богатите", както във всеки друг клуб, трябва да плащате. Печелите престижа да бъдете там. Отделен е въпросът къде точно ще бъдете. Защото в клуба има различни помещения и това, което се подготвя за България, е мястото на страните от периферията. Неотдавна те бяха наречени с подигравателното PIGS (игра на думи: прасета – англ., началните букви на имената на държавите Португалия, Италия, Гърция, Испания). Сега ще трябва да търсят място и на Б-то, как да се включи в абревиатурата", обясни Сарийски в коментара си за влизането на България в еврозоната.

Относно дълговете на отделните страни и солидарната отговорност той уточни:

"Всеки, който е в еврозоната, трябва да спасява. Независимо че може да не сте съгласни в лично качество, като член на еврозоната трябва да плащате отчисления."

Икономистът направи сравнение – нашият дълг спрямо брутния ни вътрешен продукт е 23-24%, докато в Италия и Испания е 140-150%.

"Направете си сметка кой ще закъса първи."

Запитан защо ни искат в еврозоната, а не ни искат в Шенген, в предаването "Политически НЕкоректно" доц. Сарийски коментира:

"Това ви показва кое е отреденото място на България. Спускането на тази, няма да е точно желязна завеса, но от брюкселска дантела между България и Румъния, защото Румъния по всяка вероятност ще влезе в Шенген, показва кое е отреденото място – на буферна територия, на територия – възглавница."

Протест срещу въвеждането на еврото в България, 3 декември 2022 г. Снимка: БГНЕС

Има интерес от включването на все повече страни в еврозоната, защото там разходите ще стават повече, отколкото ползите, категоричен е Григор Сарийски.

"Всяка страна, която влиза вътре, губи преговорни позиции", подчерта той.

По думите му "влизането в еврозоната означава това – предавате ключа от квартирата, в която си държите парите, във Франкфурт".

Последни се включват най-маргиналните участници и по правило те се включват в най-неподходящия момент, изтъкна още икономистът.

Основните радетели на влизането в еврозоната са представители на банковия сектор и на големия бизнес, подчерта Сарийски, според когото трябва "да си избием от главите" това, че може да има "облаги за населението".

Влизането в еврозоната означава, че получавате кредитор от последна инстанция, посочи в анализа си доц. Сарийски.

"Всяка търговска банка ще може по всяко време "да звънне" на ЕЦБ и да иска пари назаем. Това означава, че банките ще работят с много по-малко пари в мазето, което означава, че те няма да са толкова солидни, колкото са в момента. Нашата банкова система в момента е най-солидната, с най-добри показатели в ЕС. Нашите банки работят с по-солидни буфери, с по-здрава основа. Инвеститорите в този сектор ще спечелят най-много, защото с по-малко капитал ще могат да печелят повече."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!