Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтични производители искат по-кратки срокове за включване на нови терапии в реимбурсация

Деян Денев – изпълнителен директор на Асоциацията на научно изследователските и фармацевтични производители
Снимка: Гергана Хрисчева

Общо 38 нови терапии за различни заболявания са кандидатствали от началото на годината за включване в списъка на заплащаните от Здравната каса, считано от 1 януари догодина. Одобрените към момента са осем, а за пет е даден отказ. Данните бяха представени от Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители по време на дискусия по темата.  

Сред новите терапии, кандидатствали за заплащане от Здравната каса през 2023-та година, са такива за множествена склероза, рак на белия дроб и гърдата, депресивно разстройство, атопичен дерматит. В България периодът на изчакване за достъп до нов вид лечение е средно 764 дни, обясни Деян Денев.

За подобряване на този достъп от асоциацията предлагат отпадане на списъка на заболяванията, при които Здравната каса заплаща домашно лечение, и включване на нови лекарства в реимбурсация два пъти годишно. 

„Навлизането на нови терапии, от 1 юли например, ако е два пъти годишно, няма да увеличи бюджета на Касата. Просто ще увеличи това, което компаниите връщат, и следващата година ще може да бъде бюджетирано“, каза Денев.

Над 8 000 нови терапии се разработват в момента в Европа, най-много от тях в онкологията, неврологичните и инфекциозните заболявания. Не всички от тях обаче ще се превърнат в реални лекарства.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени