Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таванът за руския суров петрол - от 5 декември, а за петролните продукти - от 5 февруари

Снимка: Reuters

От понеделник в ЕС влиза в сила таванът от 60 долара за барел на руския суров петрол, пренасян по море, след като Съветът на Общността я одобри на писмена процедура. 

Мярката е съгласувана и ще се прилага от т. нар "коалиция за таван на цените", която включва Г-7 и други страни като Австралия.

От 5-ти декември таванът ще се прилага за руския суров петрол, а от 5-ти февруари догодина - за петролните продукти, като цената на рафинираните ще се финализира в необходимия срок. Мярката няма да обхване петрола и неговите продукти там, където има дерогации, какъвто е случаят с България.

Таванът обаче ще е гъвкав и ще се преразглежда на два месеца, като това ще започне да се прави от средата на януари, информира източник от Европейската комисия.

Той уточни, че целта на тази мярка е да се спазва постигнатото съгласие между страните-членки таванът на руския суров петрол да е с поне 5 на сто по-нисък от неговата пазарна цена.

"Приходите от суров петрол за Русия представляват 37 на сто от общите ѝ приходи.  Целта е да бъде снижена допълнително възможността ѝ да финансира войната си в Украйна", посочи източникът.

Развиващи се икономики от Азия също са дали да се разбере, че ще се присъединят към тази мярка, но не стана ясно кои са те.

В случай на нарушаване на санкциите на територията на ЕС от плавателни средства от трети страни, на операторите в Общността ще се забрани да застраховат, финансират и обслужват кораба, който превозва руски петрол, в рамките на 90 дни, след като стоката бъде разтоварена. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени