Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на ОПЕК+, не се очакват промени в политиката по добив на петрол

Снимка: Алами/Ройтерс

Днес ще се проведе среща на държавите производителки на петрол в рамките на формата ОПЕК+, на която въпреки обявения за Европейския съюз от понеделник таван от 60 долара за барел на руския суров петрол, пренасян по море, не се очаква промяна в политиката за добива на черното злато. Анализатори допускат дори допълнително намаляване на производството.

Пет източника от ОПЕК+ са заявили за Ройтерс, че картелът най-вероятно ще реши да се придържа към планираните цели за производство по време на днешната си среща - два дни след като страните от Г-7 се съгласиха да наложат ценови таван на руския петрол. ОПЕК+, който се състои от Организацията на страните - износителки на петрол и съюзниците им, включително Русия, разгневиха САЩ и други западни страни през октомври, когато се договориха да намалят производството от ноември до края на 2023 г. с до два милиона балера на ден, което представлява около два процента от търсенето в световен мащаб.

Тогава Вашингтон обвини организацията и един от лидерите ѝ - Саудитска Арабия, че взема страната на Русия въпреки войната в Украйна.

ОПЕК+ обаче се оправдаха със слабите икономически прогнози и по-ниските цени на петрола от октомври поради слабия растеж в световен мащаб и повишаването на лихвите. Членките на ОПЕК са обвързани с вече договорените производствени нива до края на 2023 г. потвърди вчера и петролният министър на Ирак. Представител на Иран е заявил пред АФП обаче, че това решение трябва да се преосмисли заради европейските санкции, които внасят несигурност на пазара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна