Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият о-в Кос се включва програма за развитие на соларна енергия

Залез над остров Кос.
Снимка: Ройтерс

Гръцкият остров Кос се включва в европейска програма за чиста зелена енергия. Очакват се инвестиции и силен интерес от туристите.

Известен като Островът на Хипократ, Кос привлича всяка година хиляди туристи с безкрайна плажна ивица. Островът се включва в европейската програма за чиста зелена енергия с изграждане на слънчеви панели, вятърни паркове и системи за съхранение на енергията, съобщи кметът Теодоси Никтарас.

Властите имат изработена стратегия за енергийна независимост с източници, които са щадящи за околната среда и очакват, че ще привлекат много инвестиции в сектор енергетика.

Новата енергийна система, според специалистите, ще доставя много по-евтин ток не само за домакинствата, но преди всичко за производствени компании, което пък отваря нови работни места.

Производството на енергия от петролни продукти, както е досега, се заменя с енергия от възобновяеми източници. Туристическите агенции вече рекламират остров Кос като екологично чисто място не само за почивка, но и за постоянно пребиваване за млади семейства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна