Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Стойчев спечели първото място на Световната купа по фехтовка за младежи

Тодор Стойчев на най-високото стъпало за Световната купа по фехтовка
Снимка: БФ Фехтовка

Тодор Стойчев постигна историческа победа за Световната купа на сабя при младежите на турнира в Сосньовец (Полша). Българинът се класира първи в конкуренцията на 178 състезатели от най-силните фехтовални нации. Това е първи успех за страната в мъжката фехтовка в състезание от подобен ранг от ерата "Етрополски".

Миналата година Стойчев зае едно второ място за Световната купа при младежите, отново в Сосньовец, но сега взе златото. Тодор Стойчев, възпитаник на Фехтовална академия "Васил Етрополски" и под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, излезе от групите с четири победи и две загуби. Състезателят на фехтовален клуб "Свечников" влезе в директните елиминации под номер 64 и в първия си двубой победи Антони Добровски (Полша) с 15:8. В срещата за място сред най-добрите 32 Стойчев се наложи над поставения под номер 1 в схемата Ахмед Хешам (Египет) с 15:13. В следващия двубой българинът, пред погледа на президента на Българската федерация по фехтовка Величка Христева, победи Рарес Джордже (Румъния) с 15:14. В срещата за място на четвъртфиналите сабльорът отново игра отлично и отстрани Реми Гарик (Франция) с 15:13. Последва победа с 15:12 над Кжищов Кажор (Полша), което гарантира на Стойчев място на полуфиналите. В двубоя за място на финала българинът победи Мао Кокубо (Япония) с 15:13. В срещата за трофея той ни се изправи срещу Дарий Лукашенко (Украйна) и след изключително оспорвана игра спечели първото място с 15:14.

От останалите представители на България в турнира най-добре се представиха Виктор Филев, който се класира 40-и, Христо Христов - 45-и и Никола Господинов - 56-и. При девойките Емма Нейкова завърши 15-а, след като излезе от групите с две победи и три загуби, а след това елиминира Анела Козловска (Полша) с 15:10 и Виктория Зо Папай (Унгария) с 15:8. В двубоя за място сред най-добрите 16 Нейкова победи Фелис Хербон (Германия) с 15:13, а в срещата за място в топ 8 отстъпи пред Сирил Жирардин (Франция) с 9:15. Ана Михайлова също влезе сред 62-е най-добри в турнира, като се класира 52-а.

Днес състезанието за младежи и девойки, валидно за Световната купа, продължава с отборната надпревара.


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени