Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кипър: Над 120 млн. евро безвъзмездна помощ за бизнеса през 2023 г.

Снимка: БНР архив

Над 120 млн. евро безвъзмездна финансова помощ ще бъде предоставена на бизнеса в Кипър през 2023 година, предвиждат подготвените програми, които предстои да бъдат обявени догодина, съобщи икономическият министър Наташа Пилиду. Новата индустриална политика 2019-2030 г. вече дава резултати, заяви тя.

Плановете за субсидии, които се очакват догодина, ще стимулират кипърския износ, предоставянето на консултантски услуги на малки и средни предприятия, прилагането на кръговия модел в икономиката, цифровото надграждане на компаниите, посочи приоритетите министър Наташа Пилиду.

80 млн. евро се предвиждат за насърчаване на инвестиции за съхранение на енергия и нови възобновяеми енергийни източници.

Над 330 млн. евро държавна безвъзмездна финансова помощ са получили компаниите в страната чрез обявените програми за подкрепа през последните две години.

Правителствените субсидии за бизнеса подпомагат участието му в изпълнението на новата индустриална политика 2019-2030 г., заяви министърът.

Основната цел на приетата от правителството стратегия е да увеличи приноса на промишлеността в брутния вътрешен продукт на страната. Делът ѝ расте през последните две години и през тази той достига 8,5%.

Кипър има нов модел на икономически растеж, който може да се адаптира към променящите се условия, заяви министърът на финансите Константинос Петридис.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.