Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия планира субсидии за преход към въглеродно неутрална индустрия

Вятърни турбини в Южна Африка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия въвежда нов финансов инструмент в подкрепа на бизнеса при прехода към климатично неутрално производство, в това число и използването на водород. Това обяви германският министър на икономиката Роберт Хабек от партията на Зелените.

Преди да се отправи към Южна Африка и Намибия, икономическият министър Роберт Хабек разясни идеята си да предостави на индустрията споразумения за субсидии в продължение на 15 години. Той ги определи като договори за климатична защита, които ще бъдат сключвани в замяна на намаляване на въглеродните емисии в производството.

"Отдавна говорим с представители на бизнеса, сега вече имаме проект на договорите. Предстои да го съгласуваме с министерство на финансите, защото става дума за нов финансов инструмент. Мисля обаче, че още в началото на новата година договорите ще влязат в сила в стоманодобива, в химическата индустрия, в стъкларството и други", обясни Хабек.

Германия се стреми към заместване на петрола, газа и въглищата в индустрията с водород. Тройната коалиция се надява, че до 2030 година ще е сключила договори за внос на водород с най-малко десет държави. С тази цел Роберт Хабек заминава за Южна Африка и Намибия, където с германски инвестиции се изгражда парк за производството на водород от вятърна енергия.

А проект в Южна Африка предвижда добива на водород от 600 вятърни турбини и две полета соларни панели с общ капацитет от 7 гигавата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени