Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕС влиза в сила таванът от $60 в цената на руския петрол

Снимка: архив

В Европейския съюз от днес влиза в сила изискването за 60 долара горна граница за цената за барел на руския суров петрол, който се пренася по море. Мярката е съгласувана и ще се прилага от т.нар. коалиция за таван на цените. Тя включва страните от Г-7 и други държави, сред тях Австралия.

От 5-и декември таванът ще се прилага за руския суров петрол, а от 5-ти февруари догодина - за петролните продукти, като цената на рафинираните ще се финализира в необходимия срок. Мярката няма да обхване петрола и неговите продукти там, където има дерогации, какъвто е случаят с България.

Таванът обаче ще е гъвкав и ще се преразглежда на два месеца, като това ще започне да се прави от средата на януари, информира източник от Европейската комисия.

Той уточни, че целта на тази мярка е да се спазва постигнатото съгласие между страните-членки таванът на руския суров петрол да е с поне 5 на сто по-нисък от неговата пазарна цена.

В случай на нарушаване на санкциите на територията на ЕС от плавателни средства от трети страни, на операторите в Общността ще се забрани да застраховат, финансират и обслужват кораба, който превозва руски петрол, в рамките на 90 дни, след като стоката бъде разтоварена.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна