Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майки срещу войната" внасят подписка с искания в НС, МС и президентството

Снимка: ФБ/Мая Манолова

Жените от инициативата „Майки срещу войната“ ще внесат подписка с исканията си до Народното събрание, Министерския съвет и президентството. Те настояват България да не бъде въвличана във военен конфликт, а да бъде инициатор на мирни преговори, които да спрат военните действия в Украйна, отнемащи живота на невинни граждани. Сборният пункт на участниците е 14 часа в така наречения Триъгълник на властта. Председател на инициативния комитет е Вера Иванова от "Системата ни убива", а сред подкрепящите инициативата са журналистът Анна Заркова, треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева, директорът на националната психиатрична болница доктор Цветеслава Гълъбова, професор Искра Баева.

Организаторите обявиха, че са събрани близо 5000 подписа в подкрепа на исканията. Инициативата "Майки срещу войната" беше учредена на 11 ноември в София. В нея се включиха  71 жени, сред които юристи, предприемачи, учители, лекари, артисти, граждански активисти. Исканията на "Майки срещу войната" , с които стартира подписката са НС да не приема последващи решения за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна, а МС да оспори пред КС решението на парламента от 3 ноември за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, както и да не изпълнява това решение.

Друго искане на майките е правителството да положи усилия и предприеме всички възможни действия пред съответните европейски институции и международни организации за иницииране на мирни преговори, прекратяване на военните действия и мирно уреждане на военния конфликт.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени