Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплаха за зелените площи ли са промените в ЗУТ, внесени от МС и от ПП?

Снимка: Георги Нейков, БНР

Граждани на Пловдив настояха областният управител Ангел Стоев да упражни законовите си правомощия и да върне решението за строеж на триетажни сгради в зеленото пространство на Гребната база като незаконосъобразно. Те определиха възможността това да се случи като „добре замислена схема, която се прилага в много зони на Пловдив, а и не само тук“. Те настояват града да е зелен, а не пълен с бетон.

Стоев обясни, че днес е започнала работа по това решение и че не си е позволявал да дава указания на юридическия отдел да си затваря очите, когато прави оценки.

Ландшафтният архитект Станимир Шаламанов уточни, че 4 устройствени плана от 1951 година насам разглеждат тази територия като зона за паркове и градинки. Той отчете, че има очевидно нарушението на ЗУТ там, където се сменя предназначението на една вече изградена паркова площ.

До тук се стигна след като ОбС  прие новия Общ устройствен план на Пловдив, който дава възможност за строителство върху 30% от терен с обща площ 81 декара. 

Новият план бе приет на 24 ноември, a статутът на терена променен  от "Зона за озеленяване" в "Зона за рекреационни дейности". 

Имотът беше общинска собственост, преди да бъде апортиран в смесеното дружество, което трябваше да строи пловдивския Дисниленд в мандата на д-р Иван Чомаков. Затова и през 2001 г. общинският съвет прие изменение на ПУП-а на терена, според което имотът е предназначн за място за атракционни съоръжения. 

Това решение обаче не беше отразено в стария общ устройствен план, който е от 2007 г.


арх. Йордан Терзийски

Пред БНР Йордан Терзийски, който е депутат от „Продължаваме промяната“ и член на Регионалната комисия в НС, обясни, чепартията му се обявява в подкрепа на гражданите и запазване на зелените площи.

"В член 62а на ЗУТ е посочено, че не може да се променя предназначението на територии и поземлени имоти, предвидени в общите или подробните устройствени планове на урбанизираните територии за зелени площи. Където има проблем, той идва от промяната в Общия устройствен план. Той обаче подлежи на обществено обсъждане и обжалване. Ще съдействаме да не се стигне до застрояване. Това важи и за София".

МС прие идентичен законопроект за ЗУТ.

"Идеята на нашия законопроект е намаляване на административната тежест и освобождаване на главните архитекти от несвойствени функции. Те трябва да проверяват само съответствията на инвестиционните проекти, което да намали и тежестта върху инвеститорите. ДНСК да могат да упражняват по-ефективен контрол върху общинската администрация", посочи той в предаването "Преди всички".

Терзийски обясни, че този законопроект  е разгледан на първо четене в 47-то НС.

"Тогава беше подкрепен от БСП, ДБ и ИТН. Има и положителни становища на професионалните организации".

Той коментира и строителството на участъци от магистрала „Хемус“, които бяха обявени за незаконно строителство.

"В случая с търпимостта трябва да сме много внимателни, защото държавата иска да се узакони нещо, което е направила незаконно, а в същия момент да санкционира гражданите, когато те извършват сходни нарушения. Важно е да не създадем прецедент или някаква вратичка в закона, през която да минат и други обекти. Няма как да се разруши изграденото от магистрала „Хемус, но трябва да имаме сигурност, че изградените обекти действително отговарят на изискванията. Така се гарантира и отговорността на фактическите строители".

По отношение на текущите ремонти ПП очаква доклад, който им е обещан от министър Шишков и трябва да потвърди друг, отчитащ прикриването на основни ремонти като текущи.

Цялото интервю на Таня Милушева и Лора Търколева с Йордан Терзийски може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени