Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"КАЖИ": България не изпълнява препоръките на ЕК за мерки за хуманно отношение към животните

Снимка: caai.bg

Сдружение "КАЖИ" предупреждава, че Министерството на земеделието е подало до Европейската комисия актуализиран вариант на Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г., без да изпълни указанията на Комисията за хуманно отношение към селскостопанските животни (кокошки носачки, прасета, телета, свине майки).

Още в началото на лятото ЕК отбеляза пропуски в политиката за хуманно отношение към тези животни, която не е спазена.

Планът е основополагащ документ в политиките на страната ни в областта на земеделието. В него се съдържат приоритетните земеделски сектори за финансово подпомагане в новия програмен период. Той е подаван към Европейската комисия още през пролетта на 2022 г., напомнят от сдружението.

В началото на лятото на 2022 г. бяха получени коментари от ЕК относно плана. В тях бяха отбелязани пропуски в политиката за хуманно отношение към животните – тя включва единствено преживните животни. В текста липсваха мерки за хуманно отношение към кокошки носачки, прасета, телета, свине майки. Тогава ЕК призова България да въведе конкретни мерки за хуманно отношение към животните, които трябва да включват и споменатите по-горе животни.

През октомври 2022 г. е съставена нова версия на плана, която е изпратена до ЕК в началото на ноември. Конкретна препоръка за насърчаване отглеждането на кокошки носачки в незатворени системи е включена в него, но текстът фигурира не в съответната точка за хуманното отношение към животните, а е упоменат бегло в точката за инвестиции в земеделски стопанства, посочват от сдружение "КАЖИ".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна