Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо отслабване на турската инфлация през ноември до 84,4% след 17 поредни месеца на ускорен растеж

Турската инфлация на годишна база се забави слабо през ноември до 84,4%, след като през октомври достигна 24-годишен връх от 85,5%, показват данни на официална статистика на страната. Това е първото известно забавяне на инфлационния натиск в Турция от 18 месеца насам.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Турция се повиши през ноември с 2,88% спрямо октомври, когато обаче нарасна с 3,5 на сто.

Спрямо година по-рано инфлацията през ноември се забави до 84,39% от 85,51% през октомври.

Графика на инфлацията в Турция на годишна база


Най-слабо нараства цените в комуникационната сфера - с 35,87% спрямо ноември 2021 г.

Най-драстичен ръст през ноември на годишна база имаше отново при транспортните цени (скок с 107,03%, но след растеж с цели 117,2% през октомври), следван от този при цените на храните и безалкохолните напитки (повишение с 102,3% след растеж с 99,1% месец по-рано), на мебелите и домакинското оборудване (повишение с 92,83% след растеж с 93,6% през октомври), на жилищните комунални разходи (с 82,85), докато цените на дрехите и обувните принадлежности се повишават през ноември с 36,96% спрямо година по-рано, но след растеж с 41,3% през октомври.

Цените в Турция скочиха рязко, откакто централната банка на страна започна да намалява лихвените проценти през миналата година, за да стимулира кредитирането. Миналия месец тя обаче заяви, че е приключила цикъла си на облекчаване (намаляване) на лихвите, след като понижи референтната лихвена ставка от септември 2021 г. насам с общо 10 процентни пункта до ни от 9%.

В същото време централната банка прогнозира, че инфлацията в Турция ще достигне 65% в края на годината, като днешните данни за доста слабо забавяне на инфлацията през ноември към 84,39% поставят под въпрос тази оценка.

Банката беше изправена пред натиск от страна на президента Реджеп Ердоган да намали лихвените проценти до едноцифрено ниво, тъй като той настоява за икономически растеж преди неговата кандидатура за нов президентски мандат през 2023 г. Неортодоксалната политика на намаляване на лихвените проценти в условията на висока инфлация отслаби турската лира спрямо долара с почти 30 процента през тази година.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна