Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП внесоха в ДАНС сигнал срещу БАБХ

Няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ

Даниел Лорер
Снимка: БГНЕС

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" потвърди, че не биха подкрепили кабинет с мандата на ГЕРБ независимо кой е номиниран за премиер:

"Следим с интерес и забава сериала кой ще вземе мандата от ГЕРБ. Предполагам, че той ще го държи доста кратко време преди да го върне неизпълнен. Така, че освен лека забава, нямам други догадки кой би бил мандатоносител. Правителство, предложено от ГЕРБ, няма да подкрепим под никаква форма".

От "Продължаваме промяната" внесоха сигнал в ДАНС срещу дейността на  Българската агенция по безопасност на храните на граничния пункт "Капитан Андреево". Бившият зам.-министър на земеделието и настоящ депутат Иван Христанов обвърза нередностите с отказа да бъдем приети в Шенген:

"Той материализира нашите притеснения, че сегашното ръководство на БАБХ извършват действия или бездействия, които застрашават националната сигурност на България, компрометират държавния интерес. Защото сигналът, който получаваме по повод на Шенген е изключително категоричен. Ако не загърби България тази 10-годишна политика на шмекерство и на лъжи и измами, и клоунада, ние няма да достигнем до Шенгенското пространство. Няма данни за злоупотреба, има данни за престъпна небрежност".



Скандалът около частната фирма "Евролаб", която извършваше фитосанитарния контрол на плодовете и зеленчуците, влизащи от Турция, се разрази, след като беше разпространен запис за предлаган подкуп на професор Даскалов, който тогава е директор на БАБХ. Впоследствие Агенцията прекрати договора за наем с "Евролаб " и иззе от нея лабораторния контрол на пункта. Дейността на фирмата обаче беше възстановена през лятото след произнасяне на съда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна