Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва след решението на "ОПЕК +" да запази производствените си ограничения

Цената на петролните фючърси се покачиха за кратко в началото на търговията в понеделник с над 2% като реакция на решението на формата "ОПЕК +" от неделя да запази договорените през октомври съвместни производствени съкращения от 2 млн. барела на ден, влезли в сила от ноември 2022 г.

Настоящото решение на петролния картел да запази тавана на производство идва едновременно с влязлото от 5-и декември ембарго на ЕС върху руския суров петрол по море, както и на договорения с Г-7 и Австралия ценови таван на руския нефт от 60 долара за барел.

Поскъпването на черното злато се дължи отчасти и на започналото в редица големи китайски градове разхлабване на строгите противопаднемични мерки, което вдъхна надежди за възстановяване на икономическата активност във най-големия нефтен вносител в света.

Към 11.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент с доставка през февруари догодина поскъпват с 1,55% към 87 долара за барел, докато януарските фючърси на американския лек суров петрол WTI - с 1,45% обратно над 81 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна