Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra култура

За потопеното под язовирите наследство

Темата на Terra култура този път е за потопеното под язовирите наследство, състоянието на обектите и съдбата на изселеното население в резултатите от 4-годишно проучване на екип на ИЕФЕМ-БАН. Действията на всяка една власт през различните периоди на управление на държавата – исторически, политически, икономически – невинаги могат да се третират еднозначно. Затова тези изследвания са особено ценни. 

Д-р Лина Гергова, главен асистент в секция "Антропология на словесните традиции" и ръководител на проекта, разказва повече в "Нашият ден".

"Досега бяхме изследвали 23 язовира на територията на България, при строежа на които са били изселени над 60 села и махали. Напоследък открихме два случая на язовири, които не са достроени и не са в експлоатация, не са завирени, но селата на тази територия са изселени. Това са язовирите "Раков дол" до Бургас и "Мокра Бяла" до Севлиево. Изселени са 2 малки селца, макар и язовирите да не са построени и това наследство да не е потопено, то е унищожено и хората са изселени.

Самото изселване е лесно да бъде възстановено, тъй като се е водело много стриктна документация. Собствениците са били обезщетявани и имуществото им е било превозвано до новите им места. Има комуникации между общините, между хората и властите – компактно или на места по желание, има недоволни... Това са официални документи. Повечето язовири са строени по времето на социализма, когато не е било толкова лесно да се възразява. Затова разчитаме и на устната памет. Събрали сме информация и в тази посока.

Ние сме екип от 9 души от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН. и от други институти на БАН и от СУ. Имаме разпределение на язовирите, така че успяхме за тези 4 години да се срещнем не само с потомци, но и с изселници, особено от по-новите язовири и те ни разказаха много интересни неща. Опитахме се да възстановим спомена за тези села, защото за повечето от тях няма каеведски изследвания."

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – Потопената църква "Св. Иван Рилски" ФБ 

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени