Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите сили са скептични, че може да има правителство с мандата на ГЕРБ-СДС

Професор Николай Габровски (вляво) при получаването на мандата от президента Румен Радев
Снимка: БГНЕС

С номинацията на проф. Николай Габровски за премиер ГЕРБ-СДС дава знак, че иска да състави правителство. Това заяви за БНР лидерът на СДС Румен Христов. Според него обаче шансовете за излъчване на кабинет в този папрамент не са големи:

"Ние търсим разбирателство с останалите фолмации. Не предлагаме чисто партийна кандидатура, каквато е кандидатурата на г-н Бойко Борисов или някой от неговите заместници и затова се спряхме на този вариант. Смятаме, че той е работещ. Ако трябва да бъда честен, в този парламент шансовете да стане кабинет са малки и за първата политическа сила, и за втората, а и за третата. Но ние трябва да опитаме, просто сме длъжни в ситуацията, в която се намира България".
 
За "Демократична България" номинацията на проф. Габровски е неприемлива, но не заради неговите качества, а защото е направена от ГЕРБ.  

"Кандидатурата, която днес показаха ГЕРБ, според мене за пореден път показва, че те са абсолютно импотентни да направят каквото и да е управление в рамките на този парламент. И идеята да унижат човек с безспрорен авторитетв своята област като го изгърмят през тази кандидатура, само показва, че изобщо не целят да правят никакъв кабинет, а се чудят кого да натоварят с вината, че те наистина не могат да направят кабинет", каза Стоян Михалев от "Демократична България".

"Възраждане" няма да подкрепи проектокабинет с първия мандат заради непреодолими различия с ГЕРБ. Това заяви за БНР лидерът на партията Костадин Костадинов:

 "С ГЕРБ имаме непреодолими вътрешнополитически и външнополитически разминавания, които касаят принципни теми в българската политика. Теми като запазването на българския лев, което ГЕРБ не подкрепят, искат да унищожат финансовата независимост на държавата, запазването на отбранителния потенциал на републиката, което ГЕРБ не подкрепят, а иска българското въоръжение да бъде подарено на Украйна. Единственото правителство, което "Възраждане" ще подкрепи, е правителство с мандат на "Възраждане".

Останалите парламентарно представени политически сили отказаха коментар с уговорката, че позицията им остава непроменена.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов заяви, че не е оптимист за съставянето на правителство заради разногласията между политическите сили. В същото време той приветства решението на ГЕРБ-СДС да номинират за премиер неврохирурга професор Николай Габровски.

Според Рашидов "хубаво е да се види, че има млади и талантливи хора, които имат капацитета да направят правителство".

Вежди Рашидов каза, че след толкова политически препирни е хубав знак, че има откъде да се намерят хора за премиер. "Габровски е изключителен български лекар, можещ и способен". Председателят на парламента обясни, че това е и послание да се подкрепят хора, които нямат вина затова, че не са политици.

По-важното, според председателя на парламента, е някой да може да мисли за държавата и тя да върви напред. Българското общество няма нужда от показване на "кирливите ризи" - каза председателят на парламента Вежди Рашидов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени