Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За професора, номиниран за премиер: "Мозъкът е люлката на всичко!"

Снимка: БГНЕС

"Мозъкът е люлката на всичко, което сме - съзнанието, паметта, емоциите, духа. Ние знаем на молекулно ниво какво се случва в мозъка, но за същността на това как мислим, говорим, виждаме, слушаме знаем все още малко. Иска ми се да вярвам, че нещата, които предстоят, са добри. Надявам се оптимизмът, който ме е движил дотук, да продължи да го има".

Това споделя преди повече от година пред Българското национално радио номинираният днес от ГЕРБ-СДС кандидат за премиер проф. Николай Габровски.

Проф. Николай Габровски: Мозъкът е люлката на всичко, което сме

Тогава, навръх 50-ият си рожден ден, медикът, който е едно от светилата в родната и световна неврохирургия, разказва как свободата и мъдростта винаги са изграждали силната връзка между него и баща му - проф. Стефан Габровски, доайен в неврохирургията, оглавявал от 2000 до 2011 г. Клиниката по неврохирургия на най-голямата спешна болница в България.

Зам.-директорът на "Пирогов", който само преди дни, на 29 ноември, навърши 51 години, посочва, че ние като хора не знаем на молекулно ниво какво се случва в мозъка, но за същността на това как мислим, говорим, виждаме, слушаме и знаем все още малко.

"Най-непоносимото за мен е било, когато има трудни заболявания при деца... Влизането в операция е в някаква степен и удоволствие за мен. Лекарите имаме привилегията в основата на професията ни да е помощта за другите", допълва той, чиято биография свидетелства за множество спасени човешки животи и запълнения график за операции с месеци напред.

Днес пред президента Румен Радев, Габровски сподели, че през годините назад пред него неколкократно е имало две възможни опции – да влезе в политиката и да работи на Запад, но той никога не се е колебал дали да напусне пределите на родината си.

А за политиката той каза: "Надявам се, че изборът за мен, като личност, която е консенсусна и професионална, ще даде възможност за един нов тон в политиката, защото чисто политическите страсти - нищо не доведоха. Ще разчитаме повече на професионализъм".

Нееднократно професорът е споделял в свои интервюта, че като хирург няма правото на умора, на колебания и слабости, а "да продължиш напред, защото няма кой да ти довърши операцията, независимо колко тежка и сложна е тя. Така е и с подхванатата работа - трябва да се справиш".

Вероятно именно и заради това му схващане от коалицията, получила най-голяма подкрепа на предсрочния вот, а именно ГЕРБ-СДС, са се спрели на него като кандидат за министър-председател.

Пред медиите днес Николай Габровски обяви, че още няма имена, които биха влезли в неговия експертен кабинет, но е отворен за преговори с всички в Народното събрание.

"Аз все пак съм оптимист и се надявам да се справим... Да се премине към един диалог, да се търсят общи допирни точки, за да преодолее България този тежък период. Вратите ще бъдат отворени за всички, ще търсим професионализъм и експертност.  Започваме разговорите от днес, няма да губим никакво време. Надявам се, че всички са оценили това, че съм консенсусен, свикнал съм да работя в екип, все пак такава е професията ми... Чака ни много работа. Започваме разговорите по съвсем нов начин", заключи медикът.

Какъв ще е кабинетът на проф. Габровски, кой влиза вътре и каква подкрепа очаква?

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна