Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-годишно момче от Лондон стана седма жертва на бактериална инфекция във Великобритания

Снимка: Ройтерс

12-годишно момче от Лондон стана седма жертва на бактериална инфекция във Великобритания.

Властите във Великобритания са изключително разтревожени от големият брой смъртни случаи, тъй като обикновено от такава бактериална инфекция, причинявана от Стрептококи от групата А, годишно има не повече от 3-4 смъртни случаи.

От Агенцията за здравна сигурност заявиха, че не коментират отделните случаи, но по повод на починалото в Лондон момче, те отбелязаха, че за първи път е пострадал ученик от по-горните курсове на обучение.

Вчера председателят на Консервативната партия Надим Захауи, бивш министър на здравеопазването, заяви, че е необходимо родителите да бъдат изключително бдителни и при симптоми от рода на температура, треска, главоболие, обриви и възпалено гърло с гнойни полипи, да търсят незабавно медицинска помощ.

По принцип става дума за симптоми, свързвани със заболяването скарлатина при децата. Медицинските данни показват, че случаите на скарлатина остават много по-високи от очакваното по това време на годината. Отчетени са 851 случая през седмицата от 18 до 25 ноември, като средно за предишните години по същото време е имало по около 186 случая.

Има предположения, че инфекцията се причинява от бактерии, които са станали резистентни към антибиотиците.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!