Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстично увеличение на такса смет в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Нова система за сметосъбиране въвежда Общината в Кюстендил при увеличена от 2023 год. такса смет за домакинствата от 3,5 промила за града и 9,5 промила за селата, каза кметът Петър Паунов. За бизнеса таксата смет остава досегашната - 8 промила, но до 17 януари представителите на бизнеса трябва да предоставят в общинската администрация договор с фирми, които са оторизирани да третират битовите им отпадъци.
Досега за домакинствата и в града и в 50-те села, където се прави сметосъбиране, таксата смет беще 1,4 промила. Увеличенето е драстично, но това е начин общината да компенсира сериозните разходи по сметосъбирането - над 3 милиона лева, докато се събират около 1 мил. и 400 хил. лева. Около 10 от 37 съветници са били "против" увеличението на таксата смет. За бизнеса и предприемачите промилите остават същите.
Кметът обяви, че до края на годината завършна изграждането на новата сепарираща инсталация за битови отпадъци край с.Радловци за около 10 млн. лева за общините  Кюстендил, Невестино и Трекляно, които са в регионалното сдружение "Рила еко".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна