Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кометата-ресторант във варненския кв. Аспарухово остава с неясна съдба

Кометата-ресторант в кв. Аспарухово продължава да тъне в разруха. Темата за съдбата ѝ с предложение за премахване от парка в кв. Аспарухово или спешно обновяване поставиха на дневен ред от групата на ПП "Възраждане" в Общинския съвет - Варна. Предложението им беше гледано днес на заседание на комисията ПК "Благоустройство и комунални дейности" (БКД) към местния парламент. Съветниците заключиха, че не са компетентния орган да взема решения за съдбата ѝ и решиха да бъде пуснато писмо, обобщаващо всички конкретни действия, които са предприети от администрацията.

 А кметът на район Аспарухово Ивайло Маринов, който беше и на дебата в залата, се надява да получат финансиране от Община Варна за обезопасяването ѝ. Ние сме второстепенен разпоредител на финансови средства, а едновременно с това процедурите за решаване на проблема са много дълги, обясни Маринов. След проведените търгове от Областната администрация - Варна, кометата-ресторант е била продадена на фирма на чуждестранен гражданин, украинец. От една година му изпращаме писма за необходимите действия, които трябва да предприеме за обезопасяването ѝ, но от върнатите обратни разписки разбираме, че собственикът не ги получава.

Най-вероятно ще сме принудени да я премахнем за своя сметка и след това да си търсим възстановяване на разхода по съответните процедури. В тази връзка проучваме какъв е статутът ѝ – на временен или на преместваем обект, коментира още за Радио Варна Ивайло Маринов:

Корабът "Комета – 5" бе продаден на търг с тайно наддаване през 2018 г. за 10 530 лв. от варненската Областна администрация, която е неин собственик от 20 години. Това е вторият опит за продажба на Кометата след неуспешния търг през януари, когато купувач не се яви. Затова стартовата на втория търг беше по-ниска с около 20 % - 7  920 лева с ДДС.  Явилите се кандидати бяха четирима, припомня Радио Варна. Областната администрация - Варна става собственик на кометата, съгласно Заповед № 2401 / 15.12. 1997 г. на министъра на финансите на Република България. Кометата се намира върху имот частна държавна собственост, на брега на канала море - езеро в кв. Аспарухово. Там е от 80-те години и варненци я помнят като крайбрежно заведение. Не работи повече от 10 години, руши се и ръждясва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени