Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев: България е положителен модел на толерантност и уважение между хората

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания и  представители на държавни институции, неправителствени организации, академичните среди, правозащитници и граждански активисти ще обсъждат днес и утре мерки за противодействие на ксенофобските, антисемитски и дискриминационни прояви и престъпленията от омраза. Това ще стане в рамките на организираната от българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация международна конференция на тема "Спрете речта на омразата".

Главният прокурор Иван Гешев откри форума.

"Напоследък, особено след агресията на Русия в Украйна, изглежда, че не се учим от историята си. За да не позволим тя да се повтори, трябват действия. Да не се повторят Холокостът, довел до смъртта на над 6 милиона евреи и представляващ опит да се унищожи една цяла нация, както и други форми на геноцид. И Холокостът, и другите зверства в историята са започнали с реч на омразата. Трябва, освен да говорим добри и правилни думи, да започнем да правим и добри дела, да работим активно срещу антидемократичните тенденции.

България е положителен модел на толерантност и уважение между хората. Днес тук седят представители на 4 основни религии. Тук са главни прокурори от цяла Европа, политици, представители на неправителствени организации и на академичната общност".

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна