Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В инициативата „Светилник“ на "Музикаутор"

В София 112-о училище „Стоян Заимов“ спечели химн

Виждато - на лицата на Жанета Бранкова, Светослава Соколова, Дея и Майра греят усмивки

Децата и ръководството на 112-о основно училище „Стоян Заимов“ в район "Оборище" са горди, че се сред 6-те училища в цяла България и единственото в София, за което ще бъде написан химн в рамките на инициативата на Музикаутор „Светилник“ 2022/2023: Към светли бъднини вървим!“

"Инициативата се оказа много мотивираща. Събуди интереса и на колеги, и на ученици. Предстои "Музикаутор" да ни предложи творчески екипи от композитор и текстописец, а ние да преценим кои ще са най-подходящи за училището и нашите ученици", обясниха пред Радио София Жанета Бранкова - директор на школото, и Светослава Соколова, зам.-директор.

Те се похвалиха, че от 3 години учебното заведение има още 2 корпуса и в него вече учат 1060 деца. От тази учебна година 112. ОУ е иновативно.

Четвъртокласничките Дея и Майра, които пеят в хора "Веселите ноти", също са развълнувани от това, че скоро ще разучават и изпълняват химн. Дотогава ще "тренират гласовете си".

Момичетата с готовност поздравиха слушателите в българска народна песен.

Чуйте гостуването им в звуковия файл.


Снимка: 112ou.org

  • При определянето на 6-те училища, за които ще бъде написан химн, водещ критерий за Музикаутор е бил потенциалът на всяко от тях да се справи с проекта, тъй като той ангажира усилията на редица участници.
    Подбраните школа са активни, участват в проекти, реализират доброволчески инициативи, провеждат не само класни, но и множество извънкласни дейности, за да покажат на децата пъстротата на живота и как може човек да се реализира в него.
    След като бъдат създадени, химните ще бъдат представени в рамките на празничен концерт за малки и големи в края на учебната 2022/2023 година с участието на Оркестъра на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Младежка филхармония „София“.
    Мисията на „Светилник“ е да предложи модел, основан на музика, творчество, взаимодействие, отговорност и разбиране на ценностите, които изграждат и ни свързват в една хармонична общност. „Така ще имаме увереност, че създаваме среда, в която децата ни ще се реализират като пълноценни членове на обществото и ще сътворят нашето по-добро утре“, подчертават организаторите.
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.