Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Проф. Николай Габровски ще получи пълна свобода

Бойко Борисов.
Снимка: БГНЕС

Проф. Николай Габровски ще получи пълна свобода и отговорност да води преговори с всички парламентарно представени партии. Това заяви в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той добави, че номинацията за премиер е обсъдена от Изпълнителната комисия на ГЕРБ-СДС. Борисов добави, че неговата кандидатура е била обречена, заради предварителните заявки на останалите партии.

"Затова се дръпнахме, затова излъчваме абсолютно неутрален кандидат, с права да си привлече неутрални експерти и министри. Разговорът ми с него беше да му дадем мандат - не само да вземе един лист хартия, а да проведе разговори с всички партии, да привлече експерти, включително от другите партии с цялата отговорност, която носи. И ако ние сме отговорни - цялата политическа класа не бих отказал на такъв човек", каза лидерът на ГЕРБ.

Той припомни, че проф. Габровски е безспорна и доказана фигура.

"Доказан, умен, успял, с гражданска позиция, патриот, критичен, доказан като образование, знание, умения в своята кариера. Това е начин да привлечем действително успели, умни, образовани хора на към политическата класа, която инсталирахме сами", коментира още Борисов.

Той добави, че е оптимист на 50% за съставянето на правителство.

Бойко Борисов разкритикува и реакцията на служебния премиер Гълъб Донев на позицията на Нидерландия и Австрия за влизането ни в Шенген.

"Това са големите донори в ЕС. Ние самите виждаме, че не се пази границата. Не бих си позволил такива упреци към други държави", каза Бойко Борисов.

По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!