Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Кипър започва изплащането на "коледен подарък" за хората с ниски доходи

Снимка: Pixabay

В Кипър от днес започва изплащането на извънреден "коледен подарък" за хората с ниски доходи. За празника правителството разпределя над 17 млн. евро за повече от 50 000 нуждаещи се.

Специалната еднократна коледна добавка е предназначена за получаващите гарантиран минимален доход и други социални помощи, пенсионери с ниски доходи, майки с повече от три деца, като за първи път тази година тя ще бъде дадена и на самотни родители с годишен доход до 19 500 евро, съобщи заместник-министърът на социалните грижи Анастасия Антуси.

Най-ниският размер на коледния подарък е 100 евро. Това е минимумът за възрастните хора с ниски пенсии, както и определената сума за многодетните майки и самотните родители. За хората, които получават гарантирания минимален доход, коледната добавка е 80% от него, като парите се увеличават с 50% за членовете на семейството.

Коледните суми ще бъдат преведени на всички групи до 16 декември, предвижда обявеният график на министерството.

Бюджетът за социална защита в Кипър за 2023 г. е увеличен с около 4%, като социалните помощи представляват почти 90% от него.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.