Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС и Западните Балкани ще обсъдят стратегическото им партньорство

Стратегическото партньорство между Европейския съюз и Западните Балкани ще обсъждат на среща в Тирана лидерите на 27-те държави членки и шестте страни от региона. На форума България ще бъда представена от президента Румен Радев, предаде репортер на БНР.

Доказателство за геостратегическите интереси на ЕС към Западните Балкани по време на войната на Русия в Украйна – така албанският премиер Еди Рама определи срещата на върха в Тирана.

Целта на форума е да даде ясен сигнал за ангажимента на Брюксел към региона, както и призив към шестте страни – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия, да подобрят процеса на присъединяване към общността.

Войната в Украйна напомни на Европейския съюз колко уязвим е регионът, затова и акцент в днешните разговори ще бъдат предизвикателствата пред сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност.

На срещата ще се обсъжда и как държавите от Западните Балкани да преодолеят негативните социално-икономически последици от войната на Русия в Украйна, както и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза.

За първи път държава от региона е домакин на срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Миграционният натиск също ще бъде сред обсъжданите теми.

Президентът Румен Радев, който ще участва в срещата, коментира вчера, че не е добре за Европа, ако България и Румъния останат извън Шенгенското пространство.

Държавният глава определи като нелепи доводите на Нидерландия да не подкрепи София за членство в Шенген.

"Крайно нелепи са и аз ще постигна отново този въпрос. Да даваш довод, че напоследък имало заловени български гранични полицаи, уличени в корупция и трафик. Ами най-сетне България започна да хваща такива хора. Затова ли трябва да наказват България. Това са абсолютно нелепи доводи. България ще продължи да отстоява своите права и достойнство".

Протест на опозицията в Тирана

Опозиционната в Албания Демократическа партия организира за днес протест, който да съвпадне със срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Тирана, съобщават албанските медии.

Лидерът на демократите Сали Бериша, който беше президент на Албания, а по-късно и премиер, свика демонстрацията срещу правителството на Еди Рама, когото обвинява в корупция. Бериша призова протестът да се приема като акт на гостоприемство към лидерите, които ще посетят албанската столица, и като "открит акт на враждебност към Еди Рама, който с аферите си засрамва целия народ".

Министърът на вътрешните работи на Албания Бледи Чучи заяви, че протестът на опозицията ще бъде допуснат извън периметъра за сигурност, където ще се проведе срещата на върха, предаде агенция АТА.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна