Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи части от Киевска област остават без ток в идните дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големи части от Киевска област ще останат без електричество през следващите дни, предупредиха властите. Причината са отново интензивните руски ракетни удари по енергийни съоръжения. 

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че над 60 руски ракети от повече от 70 изстреляни са били свалени. Сложна остава обстановката с електрозахранването. "С падането на температурите някои електроцентрали не могат да заработят с пълен капацитет", предупреди електрическата компания на Украйна.

Във вечерното си видеобръщение украинският президент Володимир Зеленски описа действията на Русия като терористични с цел да дестабилизира живота на всички, и заяви, че в съседна Молдова отново има прекъсвания на електрозахранването.

„Тези действия още веднъж доказват, че способността на Русия да извършва такива масирани терористични атаки е заплаха не само за Украйна, но и за целия ни регион. В Украйна енергетиците започнаха веднага работа по възстановяване на електрозахранването“

Русия обвини Украйна за нападенията срещу две руски военни летища в Рязанска и Саратовска област. Според руското министрество на отбраната атаките са извършени с бойни дронове и са взели три жертви - военнослужещи. Ранени са четирима.

Москва коментира и влязлото в сила петролно ембарго. Според Кремъл това ще дестабилизира световния пазар, но няма да повлияе на хода на войната в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че се подготвят ответни мерки. Администрацията на американския президент Джо Байдън свиква в четвъртък виртуална среща с петролния и газовия бизнес, на която да се обсъди как Съединените щати могат да подкрепят украинската енергийна инфраструктура.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!