Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ПП ще търсят отговори, а не просто главата на поредния шеф на БАБХ, "сервирана на тепсия"

Иван Христанов: Агенцията по храните е в обсадна война. Конкретни лица саботират умишлено дейността ѝ

"Смятаме, че има обвързаности, включително на ниво организирана престъпна група"

Иван Христанов
Снимка: БГНЕС

В момента БАБХ е в обсадна война и за такава война са необходими бойци, които могат да се противопоставят на зловредни, аморални въздействия.

Това мнение изрази пред БНР Иван Христанов, депутат от ПП, бивш заместник-министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков.

Според него на граничния пункт "Капитан Андреево" няма "трайно установяване на държавността". Христанов твърди, че конкретни лица от БАБХ "саботират умишлено" дейността на агенцията и на държавата, за да я накарат да изглежда "неспособна, некадърна и смешна".

Ключови четирима служители на БАБХ, работили за защита на каузата на границата, са били изхвърлени умишлено с неформален аргумент, споделен им в частен разговор, "че са работили твърде добре с нас (с ПП – бел. ред.)", разказа Христанов. Това по думите му "придава един по-завършен вид на картината", като са отстранени хора, които са работили "за постилане на този път към Шенген, който всички бленуваме".

"Смятаме, че има обвързаности, включително на ниво организирана престъпна група. Има минимум 20 души от БАБХ, които са върнати на работа, които трябва да бъдат уволнени незабавно, за да бъде отправен сигнал към този кръг, таен, на въздействие, че това няма да бъде толерирано", изтъкна Иван Христанов.

Според него сега уволненият директор на БАБХ е бил сложен с "машинации" на поста и от ПП ще настояват да получат отговори, "а не просто главата, сервирана на тепсия".

Относно сигнала на ПП до ДАНС Иван Христанов каза:

"Има серия от дела, които се водят между фирмата, която притежава лабораторията на границата, и БАБХ. Отсъства процесуално представителство на БАБХ по време на гледането на тези дела. Систематично не се изпращат юристи от правна дирекция, които да отстояват интереса на държавата по време на гледането на процеса. Това е умишлено, за да се увреди държавния интерес в посока на конкретния частен оператор."

Христанов разчита в "четири неявявания от страна на БАБХ" преднамерени и злоумишлени действия.

"Ние влизаме в играта на България, а не на ГЕРБ", заяви Иван Христанов в коментара си по актуалната политическа ситуация и връчения първи мандат за съставяне на правителство.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!