Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Година на паламуда изпращат рибарите в Балчик

Снимката е илюстративна
Снимка: архив

Броят на лодките, които влизат в морето, винаги да е равен на тези, които се прибират. Това е редовното пожелание на председателя на рибарското сдружение „Балчик“ Росен Димов за 6 декември. Към него и тази година се добавят молитвите към свети Николай за живот и здраве на всички.

„От рибарската 2022 година колегите би трябвало да са доволни, защото тук, в Северното Черноморие, паламудът идва много рядко. Такъв богат улов имаше може би преди десет години. Тази година даде, че даде – хванаха си всички много паламуд, морето ни даде и чернокоп в мрежите, по нова година идва и сезонът на карагьоза“– обобщава Димов. Морето е лошо в седмицата преди Никулден, но пък всеки си е запазил провизии за празниците във фризера.

Активните рибари в сдружението, които са около 35, очакват през 2023 година рибарските помещения до Морска гара, изградени по европроект и дадени им през 2016-а за безплатно ползване 5 години, да се предоставят отново на неправителствената организация.

Любителите рибари нямат основание за оплакване през този сезон след пасажите от сафрид през юли, август и септември – смята и рибарят Виктор Лучиянов. В началото на септември дойде дребният паламуд и късметлиите имаха възможност да хванат от тази деликатесна риба. „Последно имаше 2016, преди това 2012 и 2007, т.е. късметлиите горе-долу през пет шест години хващат паламуд. Тази година наблюдавахме едно много рядко и интересно явление, наречено от турски „деври“. Рибата тръгва на север, поради хубавото време през октомври и ноември. Всички рибни пасажи от паламуд, които бяха стигнали на юг от Приморско, обърнаха и тръгнаха към севера, нос Калиакра и района на Балчик. През тези дни, около десетина, имаше рекорден улов от любителите рибари. Последно така беше през 2003 г., т.е. случва се след 20 години“ – отбелязва риболовецът, известен с прякора си Фишмастера. 6 декември се готви да посрещне със солен паламуд по стара балчишка рецепта плюс маринован по липованска и неизменния паламуд Ропотамо.

В Балчик за празника традиционно се предлагат пресен шаран, през този се очаква на цени между 8 и 8,60 лева за килограм, и толстолоб по 5,50 лв., но морските хора предпочитат черноморските риби. Чернокопът, сафридът и паламудът са сред любимите, а за рибената чорба – попчето.

„За обяда на Никулден правя рибена чорба, по типичен за Североизточна Добруджа и Балчик начин. Рецептата включва прясна риба, мляко, яйца, картофи, моркови, най-малко пет вида риба, но най-вече попче, то отделя слуз, която е незаменима подправка в чорбата“ – обяснява Стойка Георгиева, която предпочита даровете от солените води. От сладководните си запазва люспа от никулденския шаран в портмонето, която да и носи берекет и здраве през идната година. „Дано да е по-добра и най-сетне политиците ни да вземат решение да се обединят и направят сериозно правителство“ – пожела си балчиклийката.

Подробностите чуйте в звуковия файл:Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.