Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дрон е атакувал летище в Курска област в Русия

Мъж стои до повредена сграда в Донецк, Украйна. Руският Следствен комитет обяви, че един човек е бил убит при украински обстрел на града, който е под руски контрол, 5 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дрон е атакувал летище в Курска област в Русия, на границата с Украйна. Това съобщи губернаторът Роман Старовойт в канала си в Телеграм. Запалил се е резервоар за съхранение на петрол.

"Няма жертви", написа губернаторът.

Атаката идва ден след нападение срещу две руски военни летища.

Вероятно украинските сили са нанесли вчерашните удари по две руски стратегически военновъздушни бази, пише в ежедневия си анализ Вашингтонският Институт за изследване на войната.

От Киев не потвърдиха, че стоят зад нападенията.

Русия обвини Украйна за нападенията, при които според Москва са загинали трима военнослужещи, а четирима са били ранени. И в двете руски авиобази се намират стратегически бомбардировачи, използвани за удари по Украйна. За сега Киев не е поел отговорност за нападенията в Саратовска и Рязанска област.

В района на украинската столица Киев най-малко половината домакинства остават през следващите дни без ток след руските ракетни удари вчера, съобщи губернаторът Олексий Кулеба. "С падането на температурите някои електроцентрали не могат да заработят с пълен капацитет", предупреди електрическата компания на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в съседна Молдова отново има прекъсвания на електрозахранването.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди, че Русия може да имитира примирие, ако продължи да губи на бойното поле. По време на конференция на "Уолстрийт джърнъл" във Вашингтон той беше категоричен, че промяна може да настъпи само, ако Русия демонстрира интерес към постигането на смислено дипломатическо решение на конфликта.

При вчерашните руски ракетни удари са били нанесени трайни щети по енергийната инфраструктура в областите на Киев, Виница и Одеса в Централна и Южна Украйна.

Продължават боевете в оспорваните Донецка и Луганска област. Украинският президент Володимир Зеленски потвърди решимостта си да отвоюва двата областни центъра, които бяха завзети от сепаратисти преди 8 години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени