Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключов балотаж на междинните избори в Джорджия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В американския щат Джорджия се провежда балотаж между кандидатите на демократите и републиканците за мястото в Сената.

Сенаторското място в щата Джорджия се решава днес на балотаж между демократа Рафаел Уорнък и републиканеца Хършъл Уокър. На междинните избори в САЩ на 8 ноември нито един от двамата кандидати не спечели нужните 50 процента плюс един глас. Тогава в надпреварата около 2 процента подкрепа получи трети кандидат от друга партия. Някои наблюдатели смятат, че тези два процента гласоподаватели могат да решат изхода от днешния балотаж.

Президентът Джо Байдън призова гласоподавателите в Джорджия да подкрепят демократите, въпреки че си осигуриха контрола над Сената. Републиканците виждат мястото в Сената на Джорджия като шанс да засилят способността си да блокират политиките на Байдън, след като на междинните избори преди месец си върнаха контрола над Камарата на представителите.

Битката в щата Джорджия днес се възприема като показател за президентския вот през 2024 година и шансовете на кандидат като Доналд Тръмп да победи демократ, тъй като републиканецът Уокър е твърдо подкрепен от бившия президент.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени