Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Добрева е новият почетен гражданин на Бургас

Хиляди бургазлии празнуват днес (обновена)

| обновено на 06.12.22 в 14:21

Бургас празнува днес. С концерти, традиционни ритуали, празнични корабни сирени и рибен курбан се чества деня на Свети Николай Чудотворец –покровител на морския град. С хвърлянето на венци и цветя в морето ще бъде почетена паметта на загиналите моряци и рибари. 

С тържествена света литургия отслужена от агатополския епископ Йеротей започна празника днес:

"По молитвите на Свети Николай да има благоденствие", пожела той.


Хиляди бургазлии и гости на града изпълниха улиците от сутринта. Пред пунктовете за раздаване на рибена чорба се извиха опашки.

На тържествена общинска сесия кметът на града Димитър Николов се обърна с молитва към светеца: 

"Както води моряците в свирепите бури в морето, така да помага на нас при преодоляване на трудностите, с които се сблъскваме".

На сесията днес беше връчено званието „Почетен гражданин на Бургас“ на композитора, педагог и диригент Милена Добрева. За БНР Бургас тя сподели:

Милена Добрева и „Фортисимо“

Снимка: Община Бургас


„Това е признание от Общински съвет,  от кмет, от всички бургазлии. Може би, защото изведохме Бургас с моите формации. Не работя за това да бъда призната или почетена, или уважена, или пък наградена. Работя с удовлетворение, с цел, да покажа какво мога с моите състави.“

Отличието „Ключът от кулата“ за цялостния си принос за Бургас получиха художникът Иван Бахчеванов, скулпторът Радостин Дамасков, режисьорът Симеон Димитров и поетът Ваньо Вълчев.

Президентът Румен Радев приветства жителите на морския град.

"Бургас е град на прогреса, град на бъдещето. Бургас показа как може по най-добрия начин да взаимодействат общината, която има ясна визия за развитие на града, с вас, гражданите, с държавната власт", заяви президентът Радев в никулденска реч за хората и властта в Бургас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна