Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор на МНС в Хага е срещу трибунал за военните престъпления на Русия в Украйна

Снимка: icj-cij.org

За повечето западни анализатори няма съмнение, че украинските сили са нанесли трите удара по руски военни летища. Русия обвини Украйна за нападенията, при които според Москва при вчерашните нападения срещу две руски стратегически военновъздушни бази са загинали трима военнослужещи, а четирима са били ранени. И в двете руски авиобази се намират стратегически бомбардировачи, използвани за удари по Украйна. Засега Киев не е поел отговорност за нападенията.
В района на украинската столица Киев най-малко половината домакинства остават през следващите дни без ток, предупреди губернаторът Олексий Кулеба. 

От руските ракетни удари е засегната и съседна Молдова. Украинският президент Володимир Зеленски нарече действията на Русия "тероризъм":
"Тези действия още веднъж доказват, че способността на Русия да извършва такива масирани и терористични атаки е заплаха не само за Украйна, но и за целия ни регион".

Главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага се обяви срещу специализиран военен трибунал за военните престъпления на Русия в Украйна. Карим Хан изрази опасенията си, че по този начин Международният наказателен съд ще се окаже "излишен". Той призова международната общност да подкрепя по-дейно и по-щедро разследванията на терен. Русия не признава съда в Хага.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна