Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Сидеров: Без политически опит проф. Габровски може да управлява само като марионетка

Явор Сидеров
Снимка: БНТ

Проф. Николай Габровски няма никакъв политически опит и не би могъл да управлява ефективно, освен ако не е марионетка на Борисов. Неговата кандидатура може да е "кух" избор на ГЕРБ или просто от партията искат да покажат на политическите си опоненти, че на тяхната скамейка с достойни хора е дълга.

Това коментира в ефира на Радио София Явор Сидеров - историк, анализатор и преподавател.

По думите му ходовете на Бойко Борисов са толкова непоследователни, че за свикналия нищо не може да го изненада. Поредно доказателство за тази непоследователност е и изявлението на Борисов, че въпреки епичните битки за хартиената бюлетина, сега би подкрепил вето на президента по този въпрос.

"Проф. Габровски е чудесен лекар, публична фигура, има уважението на гилдията и на пациентите, но не виждам това, че няма политически опит, как го подготвя за дългата и заплетена криза на България в последните 30 години", изтъкна Сидеров.

Според него въпреки изявлението от лидера на ГЕРБ, това правителство не би било експертно.

"Това ще е кабинет подкрепен от най-голямата политическа партия в парламента. Тоест, ще е политически кабинет в обичайното му естество. Щеше да е експертен, ако е продукт на консенсус на голяма коалиция или на всички парламентарни сили."

По повод отношенията на президента и "Продължаваме промяната", Сидеров отбеляза:

"Ако президентът Радев изразява разочарование от ПП, то това е по-скоро резултат от променени негови цели и планове - различни от посоката, в която поеха Петков и Василев, а не от това, че той изначално се е излъгал в тях. Не мисля, че Радев е доверчив, а просто пое в друга посока. Разводът между тях беше ясен отдавна, сега беше изречен по директен начин.

В действията на президента напоследък със сигурност не може да се види човек,  който стриктно следва от предписанията на Конституцията."

Коментаторът смята още, че хартиената бюлетина не е причина за недопускането ни в Шенген, но шумотевицата около този въпрос беше използвана за отвличане на вниманието от изолацията на България по отношение на свободното движение в ЕС. А частичната ни дезинтеграция е от полза на външни сили.

Най-голямата опасност за парламентарната демокрация е в това, че хората се измориха от избори и се разочароваха от този политически живот, който виждаме, допълни още анализаторът.

Според него формацията "Лява България" не е нито лява, нито нова. Там са до болка познати лица – "уморени и изхабени", някои от които са били във властта. Формацията е резултат от вътрешните войни в левицата и опит да бъде събора на Нинова. В България има доста проблеми, за които е нужна силна политическа левица, но хората от "Лява България" не са част от решението.

С Явор Сидеров разговаря Данаил Конов.
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени