Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР и прокуратурата отрекоха за стрелба срещу сирийски мигранти на българо-турската граница

Снимка: БГНЕС

МВР и прокуратурата отрекоха за стрелба от българска страна срещу сирийски мигранти на българо-турската граница, както се твърди в материал на телевизия "Скай нюз". Според британската медия инцидентът е от трети октомври и е бил заснет от бежанци.

Кадри, заснети край оградата на българо-турската граница, показват как 19-годишният сириец пада на земята. Преди това се чува звук от куршум. Младият мъж твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, след като са заловили групата му да влиза незаконно в страната и са ги изтласкали обратно в Турция.

"Това е първият случай, в който има документирано използвано огнестрелно оръжие срещу незаконни мигранти при охрана на външна еврограница", се посочва в любителското видео.

Твърденията в репортажа, по който са работили няколко медии, бяха категорично отречени от българските институции. Потвърждава се само,че на 3 октомври е имало инцидент, за който обаче обществеността не  е знаела.

От МВР обясняват, че тогава 65 лица, които са се държали агресивно и враждебно, се опитали да преминат незаконно границата. Хвърляли са камъни и горящи предмети към полицаите. Пострадал е служител на Граничното управление "Средец", се казва в позицията на МВР,  изпратена до "Скай нюз".

В нея има и статистика, от която става ясно, че от 1 януари до 27 ноември тази година у нас са регистрирани опити на 153 460 лица да преминат през българо-турска граница, което е над 4 пъти увеличение в сравнение със същия период на 2021 г. 

По случая от 3 октомври проверка е правила и прокуратурата, каза главният прокурор Иван Гешев:

"Колегите от МВР дадоха подробна информация, която установява различна от твърдяната обстановка, че не е имало стрелба. Има проверка в Бургас, прокуратурата в Бургас също не е констатирала тези обстоятелства в този вид, в който се оповестяват медийно. Накратко ще кажа, че България е покрила стандартите за Шенген, отговаря на всички изисквания и съвсем незаслужено би било да не се допусне до тази общност. Надявам се този случай да не се използва ситуативно за някакви политически цели, които не са в интерес на България“.

Междувременно говорител на Европейската комисия обяви, че Брюксел очаква българските власти да проведат пълно разследване на случая.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна