Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Петкана Бакалова: Без анализ на нуждите не може да се направи качествено задание за бъдещата детска болница

Снимка: БГНЕС

Без анализ на нуждите за следващите 30 години няма как да се направи качествено задание за проектиране на бъдещата национална детска болница. Това заяви архитект Петкана Бакалова от инициативата "За истинска детска болница" по време на дискусия за стратегическите цели на проекта и изискванията към изграждането на лечебното заведение.

Трябва да е ясно как националната детска болница ще участва в детското здравеопазване, но също така как бъдещата сграда да бъде настроена спрямо нуждите за 30 години напред, обясни арх. Бакалова.

"Може да се предвиди етапност на самото изграждане. В този момент имаме едни нужди, в бъдеще проектантите да съобразят как ще се развива, какви нужди ще има, за да бъдат предвидени".

Преди три седмици министърът на регионалното развитие Иван Шишков съобщи, че е подписал заданието за проектиране на детска болница, с което по думите му се стартира процесът по изграждането ѝ. Днес ръководителят на държавната инвестиционна компания за детска болница инж. Елена Пенева заяви, че този процес още не е започнал.

"Ако имаме анализ на нуждите, ако има одобрена структура и наличен терен, който покрива законовите изисквания, ние можем да стартираме процеса".

Анализът на нуждите, по който работи здравното министерство, още не е готов, стана ясно по време на дискусията. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.