Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от Източносредиземноморския газов форум се събират в Кайро

Снимка: БГНЕС

Ролята и възможностите на Източното Средиземноморие за европейските и международните енергийни пазари обсъжда 8-ата министерска среща на Източносредиземноморския газов форум, която се провежда днес в Кайро. Тя е последното събитие в рамките на тазгодишното председателство на Кипър на регионалната междуправителствена организация. 

Технологии и политики за намаляване на въглеродния отпечатък при дейностите с природен газ ще препоръчва постоянен научно-технически консултативен комитет към  газовия форум. Предложението за неговото създаване е на кипърското председателство и се очаква да бъде прието на министерската среща, която се ръководи от енергийния министър на острова Наташа Пилиду.

На вниманието на министрите от региона са и две инициативи, които бяха сред приоритетите на председателството на Кипър тази година.Участниците в срещата се очаква да одобрят резултатите от специализираното проучване, подкрепено от ЕС, за потенциалния принос на Източното Средиземноморие за газовите доставки в Европа, както и доклада за декарбонизацията на газовия сектор.

В Източносредиземноморския газов форум членуват 8 страни от региона - Кипър, Египет, Гърция, Израел, Италия, Йордания, палестинските територии и Франция, а ЕС, Световната банка и САЩ са със статут на наблюдатели.

От 1 януари догодина ротационното председателство на газовата организация се поема от Египет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна