Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вятърът в крилата ми

Изложба на Ангелина Павлова

19
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

Художничката Ангелина Павлова учи при водещи специалисти в ателието за стъкло на проф. Станислав Либенски в Чехия, завършва Академия по изкуствата в Полша и специализира в Sars-Poteries във Франция, като доразвива отличната основа в скулптурата, придобита в Художествената Академия в София, България.


През 1981 завършва Техникум по керамика и стъкло в София. През 1984-1985 учи в Художествената академия в София, специалност "Силикатни форми". През 1985-1987 продължава образованието си в UMPRUM – Прага, Чехословакия, специалност "Художествена обработка на стъкло". През 1990 се дипломира в Художествената академия - Вроцлав, Полша, специалност "Проектиране на стъкло", анекс живопис. През 1996 преминава специализиран стаж в Европейския университет на стъклото, Сарс-Потри, Франция.

Ангелина Павлова
"Вятърът в крилата ми" е заглавието на най-новата ѝ изложба, подредена в галерията на "Шипка" 6, с която Ангелина Павлова се завръща след повече от 10 години отсъствие. Изложбата е част от събитията в Международната година на стъклото (IYOG2022), обявена от Организацията на обединените нации и реализирана с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Творчески стипендии". Експозицията с нейни уникални творби от стъкло ще бъде на разположение на ценителите до 7 януари 2023 година.

"В настоящата изложба предлагам на вашето внимание представите си, размислите и преживяванията, породени от желанието да изразя своята самота и чрез нея да разширя понятието си за свободата, дарена ми от нея. Да я обмисля, като определя за съдбовни не толкова самите обекти, като факти и събития, а техните сенки и метафорите, породени от тях.


Опитах се да осмисля своя свят и превърна виденията в смисъл, пречупвайки ги през стъклото, като едновре