Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Депутатите започват обсъждане на два антикорупционни законопроекта

Снимка: БГНЕС, архив

Министърът на енергетиката Росен Христов ще бъде изслушан от депутатите от парламентарната енергийна комисия. Очаква се основна тема да бъде ембаргото върху руския петрол.

От 5 декември Европа въведе ограничение за внос на руски суров петрол и петролни продукти по море. Максималната цена е  60 долара за барел. България получи изключение заради географското си положение, но все още не е ясно дали "Лукойл" има право да изнася преработени суровини, без страната ни да търпи санкции от Европа.

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване два законопроекта, свързани с антикорупционното законодателство. Това предвижда първа точка от проекта на програма за работа на депутатите тази седмица.

Първият е законопроект за противодействие на корупцията с вносители съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и група народни представители. Вторият е законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, и е внесен от Министерския съвет.

Първият законопроект предлага създаването на нов орган с по-широки и фокусирани правомощия, който да води ефективно разследване и разкриване на корупционни прояви по високите етажи на властта.

Предлага се и разделянето на КПКОНПИ на две отделни комисии – Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Предвижда се ръководството на комисията да няма право да дава указания на разследващите инспектори в хода на разследването.

Предвижда се новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията да е колективен орган, който има председател, заместник-председател и трима членове, които ще се избират от Народното събрание с възможност за отстраняване на всеки член, който прави системни нарушения по искане на една пета от народните представители.

Внесеният от Министерския съвет законопроект е с основна цел създаване на ефективен орган за борба с корупцията, като се създава Комисия за противодействие на корупцията, която се състои от 5-има членове. Предлага се двама от тях да се избират от парламента, един да се назначава от президента на републиката, и по един да се избира от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд, съответно от Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд.

Предвижда се комисията да се председателства на ротационен принцип за една година, като председателят ще се определя чрез жребий.

Законопроектът предвижда разследването да се осъществява от служители на комисията, назначени на длъжност „разследващ инспектор“, при условията и по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. 

Парламентът ще трябва да обсъди и законопроекта на ДПС за контрол върху прилагането на дерогация за закупувани, внос или трансфер на суров нефт, превозван по море, и нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.

Предвижда се в четвъртък депутатите да изслушат служебния министър-председател Гълъб Донев относно заявката на Нидерландия и Австрия, че няма да подкрепят България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Предвижда се и редовен парламентарен контрол за петъчния ден.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.