Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всички сме много благодарни на България", казва административният ръководител на прокуратурата в Одеса

Сергий Костенко: Почти 300 прокурори се бият в редиците на украинската армия

От началото на войната в Украйна са установени 48 хиляди военни престъпления

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 300 прокурори са в редиците на украинската армия, каза в интервю за "Хоризонт" административният ръководител на прокуратурата в Одеса Сергий Костенко. Магистратът, който е бесарабски българин, е у нас по покана на българската прокуратура, за да се включи в Международната конференция "Да спрем езика на омразата" - "STOP HATE SPEECH".

От началото на войната в Украйна са установени 48 хиляди военни престъпления, твърди административният ръководител на прокуратурата в Одеса.

"Ситуацията в Одеса е такава - няма ток, няма отопление, няма дори вода. Вчера беше ударена електрическа подстанция, която захранва с електричество съоръженията, които снабдяват с вода града. Заради действията на държавата-агресор Русия населението на Одеса, което е 1 млн. души, остана не само без светлина и топлина, но и без вода", описва картината той.

Как работи прокуратурата в Одеса в условия на война?

"Както в Одеса, така и в цяла Украйна, прокуратурата функционира с пълния си капацитет. Естествено преустроихме работата си с оглед на това, че сега се налага да отделяме най-голямо внимание на военните престъпления. В момента в Украйна са установени 48 хиляди военни престъпления. Можете да си представите какъв колосален обем работа е -  за сортиране на доказателствата и за установяване на лицата, които са ги извършили."

Кажете ни конкретно за Одеса - с какви данни разполагате? Градът и областта са доста шарени етнически - има руснаци, украинци, има и бесарабски българи, какъвто сте и Вие. Какъв вид престъпления се извършват от началото на войната, какви са Вашите наблюдения?

"Украинският народ представлява гражданите на Украйна от всички националности. Ракетите, бомбите и другите средства за унищожение, които Русия използва в Украйна, не различават хората по националност. Днес заради агресията на Русия срещу Украйна са загинали повече руснаци и рускоезични хора в Украйна в сравнение с периода от края на Втората световна война. Животът в Одеса и в цяла Украйна е белязан от войната, но ние заедно правим всичко възможно, за да победим."

А какво е положението с бесарабските българи? Появиха се информации, че са подложени на дискриминация?

"Отговорът може да бъде и още по-кратък - вие виждате, че бесарабски българин е ръководител на одеската областна прокуратура - това висш държавен пост. За каква дискриминация можем да говорим?"

При избирането Ви от парламента заявихте, че е необходимо да се гарантира неизбежността на наказанието за всеки военнопрестъпник и за всеки, който сътрудничи на Русия - имате ли много подобни дела и случаи конкретно в Одеса?

"Да, имаме случаи на колаборационизъм - подпомагане на агресията на Русия. Ние активно се занимаваме с разкриването на такива лица, които ако днес просто разпространяват проруски наративи в социалните мрежи, то утре могат да преминат към активни диверсионни действия. Работата ни продължава. Мога да ви кажа, че населението на Одеска област наброява около 2 милиона и 400 хиляди души, като до този момент сме разкрили около 200 души. Работата ни е систематична и дълбока. Това число е такова, преди всичко защото украинците и тези които живеят в Одеска област, са патриоти и желаят тяхната страна да победи."

А какво се случва с другите престъпления - увеличили ли са се и какъв им е профилът?

"Колкото и да е странно, има съществен спад в нивото на престъпността както в Одеска област, така и в цялата страна. Факторите за това са няколко, но преди всичко активните противодиверсионни мерки, като комендантския час, наличието на блокпостовете и др. Друга причина е, че много хора напуснаха страната. Но особено ми е приятно за това, че всички в Украйна се обединихме, в това число и тези, които по-рано са извършвали престъпления, че такова нещо в момента не би трябвало да се прави. Сблъскваме се обаче с едни типични престъпления, които по-рано не сме срещали - измами, свързани с набирането на помощи или кражби на хуманитарна помощ. Но за да си представите съотношението - за целия период от началото на войната - до момента сме отчели само 5 подобни престъпления."

Има ли мобилизирани на фронта магистрати от Одеска област, какъв е техният брой и имате ли данни колко общо са те от цялата страна?

"В момента в защита на нашата държава във въоръжените сили на Украйна има 14 души от Одеската областна прокуратура. Цялостно - почти 300 прокурори се бият в редиците на украинската армия."

Стана ясно, че Международният съд в Хага ще разследва възможни военни престъпления при руската инвазия в Украйна - каква е ролята на украинската прокуратура и в частност на Одеската в този процес?

"Основната роля на прокуратурата е в установяването и съхраняването на доказателства за военните престъпления на Руската федерация. Това е много специфична и сложна работа, защото методиката за оглед на местопрестъплението например след ракетен удар е сложна и е нещо, с което се сблъскваме за първи път. Но още през март много бързо се адаптирахме към това и в момента някои от производствата, които водим, са на етап да можем да повдигнем обвинения на някои ръководители на военни подразделения от руската армия."

Какви са очакванията Ви за започването на подобно дело в Съда в Хага и колко време би продължил подобен процес?

"Този процес се задейства от страна на обвинението от страна на Международния наказателен съд и неговият прокурор г-н Карим Хан. Освен Съдът в Хага, друга насока за работата е създаването на международен военен трибунал, който да привлече под отговорност висшето военно и политическо ръководство на Русия за извършените военни престъпления. Днес нашата дейност е свързана с това да предадем на Международния наказателен съд материалите, с които разполагаме за извършване на военни престъпления, престъпления против човечеството и извършване на геноцид. За тях е предвидена наказателна отговорност от Римския статут на Международния наказателен съд. Този статут предвижда и наказателна отговорност за извършване на престъплението агресия, но в момента е невъзможно Русия да бъде привлечена под отговорност за такова престъпление, защото тя не е ратифицирала Римския статут. И понеже всички разбираме, че тези престъпления не би трябвало да останат ненаказани, затова е особено важно създаването на международен трибунал. Колкото до вашия въпрос колко време би могло да отнеме това - ясно е, че няма да е бързо, но този път трябва да бъде извървян. Не само заради нашето поколение, а и заради това други деца по света да не преживяват същите ужаси, през които минават децата на Украйна."

Наскоро българският парламент одобри изпращането на военно-техническа помощ за Украйна. Питам Ви не в качеството Ви на прокурор на Одеса, а като бесарабски българин и украински гражданин - какви са настроенията на украинците към България?

"Много сме благодарни за помощта, която ни предоставя България. Страната разполага със съветско въоръжение, което е много подходящо за нашата армия в момента. Не можем да разделим нашата благодарност на жители на Одеса или на Киев, или на Лвов. Всички ние сме много благодарни на България."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени