Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първата планинска хижа у нас - "Скакавица" - навърши 100 години

Снимка: Кирил Фалин, БНР

100-годишнината от изграждането на първата планинска хижа у нас - "Скакавица", в Рила - ще бъде отбелязана на 7 декември, съобщиха организаторите от туристическото дружество "Рилски езера" в Дупница. Честването ще е в Новата художествена галерия в града и ще започне в 17,30 ч.

Ще бъде представен албум "100 години хижа "Скакавица"" с  автор краеведа Явор Тодоров, който ще представи и уникални фотоси, които досега не са били показвани от най-старата хижа в България. Очакват се представители на ръководството на БТС, планинари,  природолюбители. Хижа Скакавица е изградена през 1921-1922 г. от членове на туристическото дружество на град Дупница и туристи. Намира се в Скакавишката долина, в местността Голяма Скакавица, Северозападна Рила, в подножието на източния склон на връх Кабул, на 1 876 м надморска височина. В близост се намира водопадът Скакавица. Представлява масивна триетажна сграда и по-малка двуетажна с общ капацитет от 89 места с етажни санитарни възли. Водоснабдена е, електрифицирана с агрегат и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Има туристическа кухня и столова и е посещавана през всички сезони.

Димитър Атанасов, председател на ТД "Рилски езера" и планински спасител:

"Първата планинска хижа! Преди нея има на Трапезица една барака и казват, че е първата хижа, а ние казваме, че е първата планинска".


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.