Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът "Св. св. Кирил и Методий" тръгва към Антарктида на Стефановден

| обновено на 27.12.22 в 08:40
Снимка: архив

На Стефановден ще отплава военният научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий". Това съобщи за Радио Варна ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. 

"За първи път български военен научно-изследователски кораб ще тръгне от пристанище Варна и от нашето вътрешноконтинентално Черно море ще навлезе през Адриатическо море, след това ще прекоси Атлантическия океан, ще стигне до Южния океан, където е остров Ливингстън и българската база. По този начин ние ще докажем, че сме морска държава. За мен беше срамно наш българско научно-изследователски кораб да не изследва Световния океан", коментира проф. Пимпирев.

21 души наброява екипажът, в това число военен лекар. На борда ще се качат и 25 курсанти, които ще пътуват до испанското пристанище Картахена. "Там корабът ще се зареди с гориво и ще се отправи към дългото си плаване, поне 15 дни", посочи ръководителят на експедицията. 

На 27 декември, когато е планирано тръгването от Морската гара във Варна, всеки ще може да види кораба, да изпрати капитаните и моряците и да пожелае успех на историческия рейс, допълни проф. Пимпирев.

Какво още каза той пред Даниела Стойнова - чуйте в звуковия файл:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!