Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консилиум за здраве

Доц. Жана Казанджиева
Снимка: Гергана Хрисчева

Под това заглавие обединихме темите, включени в поредния брой "За здравето": гастроентерология, редки болести, алергии и кожа. Гости с анализи и коментар по различните медицински аспекти бяха д-р Иван Лютаков, проф. Божидар Ивков и доц. Жана Казанджиева.

д-р Иван ЛютаковВ разговора с д-р Иван Лютаков – гастроентеролог от болница "Царица Йоанна – ИСУЛ", акцентирахме върху значимите стомашни, чернодробни и панкреатични болести, говорихме за различните методи за диагностика и лечение и по една деликатна тема: как сами по време на празници си причиняваме стомашно-чревни проблеми, алергии, дори болка.


В минутите на редактора Кирил Чобанов продължи тематичната нишка в разговор с доц. Жана Казанджиева: обриви по кожата, уртикария, дерматити и алергични реакции. Естествен акцент доц. Казанджиева – дерматолог в Александровска болница, постави върху постковидните промени по кожата. Най-ярко сред тях бе откроен и коментиран косопадът. Доц. Казанджиева разказа за своето участие в научната конференция по дерматология в Трявна, откъдето се включи, и даде подробна информация за болниците и клиниките, в които се провеждат кампанията и безплатните прегледи за алергичен дерматит.


Болестта на Бехтерев, както и неврологичните възли на Тарлов, причисляваме към т.нар. редки болести. Те обаче са толкова многобройни, че има смисъл да говорим за тях по-често и да помагаме на пациентите, които страдат най-вече чрез болката. Това направихме и ние, екип "За здравето", с помощта на проф. Божидар Ивков. В този смислен диалог имаше прагматизъм, породен от страдащия човек, но не успяхме докрай да притъпим болката, която основно съпътства тази патология.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна