Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Там, където в момента се приемат бизнес плановете, скокът е по-голям

Поредно поскъпване на водата тревожи жителите на Перник, Силистра и Кърджали

Инж. Иван Иванов: ВиК дружествата са в изкуствена кома

Снимка: БГНЕС

С около 30% се очаква да поскъпне водата в Перник от догодина. Увеличението на цената е заложено в бизнес плана на ВиК, а окончателното решение ще бъде на КЕВР. В момента кубик вода струва на перничани 2.43 лв с ДДС. Цените са от началото на 2021 година. Ако предлаганото от дружеството увеличение бъде одобрено, то за кубик вода жителите на област Перник ще плащат около 3.20 лв. Според управителя на дружеството Борислав Иванов поскъпването е неизбежно и е свързано с  драстично увеличените като цяло разходи на ВиК.

"В момента работим по стария бизнес план с цени на тока 190 лева, той в момента е 450 и върви всеки ден в различна посока. Горивото, материалите – всичко е по-скъпо", мотивира се той. По думите му валидното за Перник важи и за останалите дружества в страната, които няма да се справят без да вдигнат цената на водата. Отделно на синдикатите са обещани още поне 15% върху заплатите, защото секторът е с ниски заплати и страда от недостиг на кадри.

На фона на растящата инфлация и галопиращите почти ежедневно цени на всички стоки и услуги, предлаганото поскъпване на водата не е неочаквано. Предложените от дружеството 30% скок обаче предизвикаха остра реакция от страна на областния управител Людмил Веселинов. Той бе категоричен, че в качеството му на областен управител и председател на ВиК асоциацията няма да подкрепи подобно увеличение.

"Перничани помнят все още водната криза, помнят тази драма, която се случи на града и виждат, че ВиК дружеството от водната криза не промени особено своите качества на услугата", изтъква Веселинов.

Цяло лято десетки села в областта бедстваха и бяха на воден режим, припомня още той.  

Нова цена на водата очаква Силистра от 1 януари.

Последното увеличение бе от 1 август, когато силистренци започнаха за плащат по 5 лева и три стотинки за кубик вода.

Сега предложението е за 5,28 лв.

Увеличението, което очаква Силистра след Нова година, ще е само за онези, които се ползват от трите услуги на местното водоснабдително дружество – довеждане вода на потребителите, отвеждане на отпадъчните води и пречистване. При липса на мръсен канал и пречиствателна станция ще се плаща по-ниска тарифа, уточнява директорът инж. Тошко Тодоров. Според него предстоящото увеличение е по инициатива на КЕВР и е по-малко, отколкото би следвало да е по бизнес плана.

"Реално не е максималното увеличение. Прагът на социална поносимост също е повишен, той е 5,55 лв."

Това обаче по никакъв начин не успокоява живущите в крайдунавския град, които са категорично против новата тарифа. И сега, както през лятото, когато цената на водата отново скочи и то с 1,60 лева, една от основните причини за оскъпяването на ВиК услугите са драстично увеличените разходи за доставка на електроенергия от свободния пазар.

Ремонт на улица в Силистренско във връзка с т.нар. воден цикъл

"Всеки месец държавата ни дофинансира цената на тока. Ние реално не можем да си го плащаме", изтъква инж. Тодоров.

Потвърдена бе и тезата, че ВиК  разчита на повишението на цената на услугите, за да изпълни текущия в момента проект по т.нар. воден цикъл, който е на стойност близо 80 милиона лева.

"Нашето самоучастие е 10,5%. Осреднено около милион лева на година дружеството ще отделя в следващите 10 години за обслужване на тези пари."

Годишната печалба на дружеството за миналата година е била само 600 000 лв.

"Държим заплатите ниски. Много трудно запазваме кадрите, без които не можем", коментира инж. Тошко Тодоров.

От ВиК успокояват, че до края на сега действащия бизнес план, който е до 2026 г., темпът на увеличаване на цената ще намалява.

С 45 на сто се очаква да се повиши цената на водата в Кърджали от 1 януари. Една от причините за поскъпването е липсата на одобрен бизнес план на местното водно дружество за тази година, поради което през изтеклите месеци то е работило със стари цени. Експерти обясняват, че вложените милиони левове инвестиции в т. нар. воден цикъл също са причина за исканото повишение

В момента цената на един кубик вода в Кърджали е 2,65 лева с ДДС. Тя ще се повиши с малко повече от лев, ако от 1 януари бъдат приложени новите стойности. Новината предизвика реакция сред местните хора, част от които смятат, че доходите им не могат да покриват нарасналите битови сметки.

ВиК в Кърджали захранва с питейна вода областния град, Момчилград и още 45 населени места. Преди 7 години в района започна реализацията на един от най-мащабните за времето си проекти – водният цикъл, в който са вложени 70 милиона лева по оперативна програма "Околна среда". Част от него е пречиствателната станция за отпадни води, построена на брега на язовир "Студен кладенец". В нея се използват биотехнологии, а оборудването е произведено в Германия. Веднага след влизането й в експлоатация цената на водата се повиши двойно. Сега се работи по втория етап на водния цикъл – доизгражда се канализационната мрежа, извършва се реконструкция на вътрешната водопроводна система, заради което в момента основни улици в Кърджали са разкопани. Вторият етап включва и подмяна на 17 километра от довеждащия водопровод от питейния язовир "Боровица". Тези инвестиции според експертите могат да се върнат като начисления в цената за крайния потребител и това е една от причините за исканото повишение на цената на водата.

От миналата година ВиК – Кърджали няма одобрен бизнес план и цената на водата тази година се запази на нивото от миналата, уточнява управителят на дружеството Славчо Славков.

"И останахме на стари цени, те са едни от най-ниските във ВиК сектора. Предприятието е ощетено по този начин."

Според Славков цената за 2023 г. е "доста под социалната поносимост".

Бизнес планът на дружеството е за регулаторния период 2022 – 2026 година. Освен че се предлага по-висока с 45 на сто цена на водата за догодина, за 2026-а предложението е с цели 86 процента повече в сравнение с 2021 година.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати в Комисията за енергийно и водно регулиране отрицателно становище по ценовото предложение на ВиК Кърджали. Тя смята, че е недопустимо значителното увеличение на цената на водата в Кърджали и региона.

За инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, ситуацията е тревожна както за потребителите, така и за водните дружества, които "живеят в изкуствена кома" и са непрекъснато субсидирани.

Иванов казва, че на голяма част от дружествата бизнес плановете не са били приети навреме, а има и такива с все още неприети планове.

Там, където в момента се приемат бизнес плановете, скокът е по-голям, допълва той.

Според Иванов е необходим по-мащабен преглед на ситуацията в отрасъла и трябва да се намери стратегическо решение, а не да се работи на парче, както е в момента.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени