Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен е убедена, че ЕС ще се споразумее до края на годината за ценови таван на газа

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази в сряда увереността си, че Европейският съюз ще постигне съгласие за таван на цената на газа до края на годината, предаде Ройтерс.

Страните от ЕС разгледаха вчера последното предложение за по-нисък таван на цената на газа, възлизащ на 220 евро, като това стана една седмица преди срещата, на която трябва да се реши проблемът, който раздели дълбоко 27-те страни членки.

В реч, която изнесе в Университета Бокони в Милано, фон дер Лайен също така похвали Италия за намаляването на зависимостта ѝ от Русия.

"Италия е една от страните, които са най-засегнати от изнудването на Москва с руския газ. Това е перфектен пример за диверсификация от руския газ. От 40%, руският внос падна на 10% с полагането на огромни усилия", каза председателят на ЕК..

Фон дер Лайен също така подчерта в речта си, че ЕС обсъжда с президента на Съединените щати Джо Байдън и неговата администрация "потенциално изкривяващите ефекти" от "Закона за намаляване на инфлацията" (IRA) на САЩ върху европейската икономика.

Тя отбеляза, че ЕС и САЩ трябва да работят заедно, за намаляване на прекомерната зависимост от китайски суровини.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна