Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко се увеличават вандалските прояви в Благоевград

Снимка: Кети Тренчева

Рязко се увеличават вандалските прояви в Благоевград. Предимно в нощните часове млади хора унищожават парапети, пейки, цветни композиции, а преди ден посегнаха и на коледната украса в центъра на града.


Въпреки системата за видеонаблюдение, обхванала цялата централна част на града, и наличието на денонощни дежурства от служителите в общинския инспекторат, вандалските прояви в областния център рязко се увеличиха, признава кметът на Благоевград Илко Стоянов.

"Притеснява ни. Вандалските прояви са нещо наистина неприятно, което влияе не само на администрацията, а на цялото общество. Като че ли идва време да си плащаме за цялото това време, в което изпуснахме това поколение", споделя той. По думите му вандалите са предимно млади хора.


"Да отидеш да повредиш коледната украса – няма никакъв смисъл от това, нито е геройство. Не разбирам защо го правят. Радвам се, че обществото реагира отрицателно към такъв тип прояви. Радвам се, че малките деца, които растат в момента, като че ли растат с друго възпитание. Сигурен съм, че ще дойде времето, в което обществото отново да си върне това положително отношение към средата", коментира кметът на града.


Преди броени дни отвори врати Коледното градче с красивите дървени къщи, разположени в централния градски парк. Всяка вечер грейват светлините на коледната украса в Благоевград и нищо не подсказва, че се правят икономии. А кметът е категоричен, че няма да пести от коледния дух.


Илко Стоянов обаче признава, че цените на енергоносителите и липсата на бюджет, адекватен на реалността, може да наложи сериозни рестрикции и дори затваряне на учебни заведения. Кметът отправи и откровена критика към силната централизация на управлението в държавата:

"Нещата са толкова централизирани, че всички сме зависими в момента от други фактори, които се намират в София. Всяка община носи отговорност за това да се справи сама със своите проблеми. Това е нормален модел, който съществува в Европа".

Снимки: Кети Тренчева

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна