Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще обсъждат минимална заплата, не по-малка от 50% от средната

Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата да бъде не по-малко 50% от средната за предходните 12 месеца - това предложение на БСП за промени в Кодекса на труда ще разгледат депутатите на първо четене, предаде репортер на БНР.

Предложението на БСП на практика въвежда и гарантира долен праг на минималната работна заплата за страната, която се определя от 31 октомври тази година.

За следващата 2023 г. размерът ѝ не трябва да бъде по-малък от 50 на сто от брутната средна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. Според изчисленията на левицата това би означавало минимален размер на работната заплата за страната от 850 лв.

Предложението на социалистите отговаря на новата европейска директива за адекватни минимални заплати в ЕС.

Депутатите ще разгледат на първо четене и промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от партия "Възраждане". Те облекчават режима на подаване на данъчни декларации за имоти, върху които има учредено право на ползване и срокът му е изтекъл или път има направен отказ.

С проекта се предлага освобождаване на данъчно осигурените лица от последващо подаване на декларация за имота, тъй като информация за необходимия данък е наличен в общината по местонахождение.

Окончателно ще бъдат разгледани поправките в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, според които цените на цигарените и тютюневите изделия ще поскъпнат от март догодина, като за постигане на балансираното увеличение на максималното акцизно облагане се въвежда и акцизен календар за период от четири години напред, считано от 1 март 2023 г.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна